България се завръща на „Детска Евровизия“

29 октомври 2021 | 12:04 Дачев
БНТ ще излъчва на живо конкурса за младите таланти на Европа - за първи път може да се гласува и от територията на България.
 
Обществената телевизия отново ще даде възможност на българите по света и у нас да станат съпричастни с изявата на детските ни таланти на престижния конкурс „Детска Евровизия“ 2021. Големият финал ще бъде излъчен от Париж на 19 декември. 
 
Нашето участие на международния конкурс е в партньорство между БНТ и Лигна Студиос, с подкрепата на община Добрич.
 
Победителят ще бъде избран с 50% вот на жури и 50% глас на публиката. 
Според регламента, за първи път българите ще имат право да гласуват не само от чужбина, но и от родината си. 
 
Нашите младите таланти са вече в трескава подготовка. Кои са те и с какво ще ни изненадат, предстои да разберем съвсем скоро. Едно е сигурно - децата ще разчитат на подкрепа от зрителите на БНТ.
 
* * * * * * *
 
19-ото издание на „Детска Евровизия” е под мотото „Представи си“(“Imagine”) и в него ще участват 19 страни. Освен България, в конкурса се завръщат още Албания, Армения, Португалия, Северна Македония, Азербайджан, Италия и Ирландия, които пропуснаха участие през 2020 година заради пандемията от коронавирус. Списъкът с участници допълват още Франция, Нидерландия, Грузия, Германия, Малта, Полша, Русия, Сърбия, Испания, Казахстан и Украйна.  
 
България е участвала общо 6 пъти в „Детска Евровизия“. Най-успешното представяне до момента е това на Крисия, Хасан и Ибрахим, които през 2014 година достигат до втора позиция във финала в Малта с песента „Детска планета“. 
 
Страната ни прави дебюта си през 2007 година в Ротердам с песента „Бонболандия“ на група „Бон-Бон“, която завършва на 7-мо място. Последното ни участие е през 2016 година в Малта с песента „Вълшебен ден“ на Лидия Ганева, която се класира 9-та във финала. През 2015 година конкурсът се провежда в „Арена Армеец“ в София с домакин Българската национална телевизия.
 


ИЗБРАНО