„БНТ Представя“ Несторови – една фамилна история

21 октомври 2021 | 14:44 Дачев
Документален филм по БНТ1 за корените, за житейските върхове и крушения и за надеждите на знатния калоферски род Несторови
 
Тази събота, 23 октомври 2021, в документалната поредица „БНТ представяот 21:00 ч. зрителите ще гледат „Несторови – една фамилна история“. Филмът е създаден по случай 125-годишнината на композитора Хераклит Несторов
Сценарист и режисьор е Ралица Димитрова, оператор - Пламен Герасимов. В продукцията участват доц. Антоний Гълъбов, Генка Найденова, акад. Васил Сгурев, Григор Паликаров, доц. д-р Снежана Димитрова и д-р Ангелина Георгиева.
 
Това е една вълнуваща история за няколко поколения от един род, изпълнен с надежда за промяна, за нова модерна духовност, озарена от настъпващите невиждани до тогава технологии. Филмът представя малко познатия, изчезнал род Несторови, чиито корени са от балканския град Калофер. Нишките му се разпростират из цяла Европа и там някъде се прекъсват завинаги. В период от 60-70 години (от края на XIX век до края на Втората световна война) се сменят идеи, ценности, житейски върхове и крушения.
 
Инженер Иван Несторов (1856-1916 г.) учи последователно във Варна, Белград, Загреб и Осек. След като през 1884 г. завършва висшето си образование в Техническия университет във Виена, е назначен като инженер при Румелийската дирекция на Обществените сгради. През 1888 г. е открита железопътната линия Цариброд-София-Вакарел, по която той работи заедно с австрийския професор Майер. И до днес са запазени части от съоръженията по линията, които са дело на инж. Несторов.
 
През 1890 г. инж. Несторов сключва брак с Елза-Мария фон Пакени, по-известна като Елза Асениеф, която пише едни от първите манифести за феминизма в Европа. В края на 1896 година се ражда Хераклит Несторов. Той е записан като български гражданин и носи името на инж. Несторов. 
Почти веднага след раждането му, Елза го изпраща при баба му във Виена, а инж. Несторов продължава да живее и работи в София. 
 
През втората половина на 20-те години на ХХ век, Хераклит Несторов става първия български композитор, чието произведение е публикувано в Европа. И до днес творбите му са равнявани на френските импресионисти. 
 
Във филма също се разказва и историята на известната за времето си танцьорка - Соня Несторова.