”Разследване на корабокрушения” от 11 ноември

20 октомври 2021 | 12:11 Дачев
Поредицата в 10 епизода "Разследване на корабокрушения" ("Ocean Wreck Investigation") ще има своят апремиера в България по National Geographic на 11 ноември и ще се излъчва всеки четвъртък от 22:00 ч.
 
Тя разказва историите от последните моменти на кораби и хората на борда им, преди да се сблъскат с бедствие. Разкриването на събитията е с помощта на водолази, археолози и експерти по разследване на останки. 
 
Извличането на доказателства от останките с най-новата подводна технология, в комбинация с въздействащи лични разкази на очевидци, показва човешката страна на тези трагедии и дава отговор на въпросите какво се е случило и защо. 
 
* * * * * * *
 
На 18 ноември тръгва и втори сезон на "Технически катастрофи", също с 10 едночасови епизода. Излъчването е всеки четвъртък от 23:00 ч.
 
Инженерите разширяват границите на иновациите, които водят човечеството към най-големите му постижения. Когато обаче стигнат твърде далеч в амбициите си, неуспехите им напомнят полета на Икар. Сривове в комуникацията и фатални грешки в изчисленията могат да струват милиони долари, множество животи, както и да станат пречка за по-нататъшния напредък на човечеството. Тази поредица ни отвежда на места из целия свят от САЩ до Обединеното кралство, Русия и Хаити, разкривайки най-големите провали на съвременното инженерство чрез внимателно проучен архивен материал, експертен анализ, интервюта на свидетели и превъзходна графика. 
 
Изследват се събитията и фактите зад шокиращи случаи като Фукушима, Ексон Валдес, кулата Гренфел и Три Майл Айлънд, разкривайки фатални недостатъци и нови теории за причините за бедствията. Проследяваме и как трагедията може да стимулира изобретенията и прогреса. Как емблематични събития като експлозията на нефтената платформа „Пайпър Алфа“, проникването в мината „Сан Хосе“ в Чили и унищожаването на космическата совалка „Колумбия“ принуждават инженерите да се изправят срещу смъртоносни пропуски и да създадат по-светло и безопасно бъдеще.
 
Популярната и драматична риалити поредица "Арестувани зад граница" се завръща с 10 нови епизода за своя 14-и сезон - представят се истински истории на хора, които излежават присъдите си в чужди затвори, от дилъри на наркотици до заложници. Разказани от първо лице, ще чуем историите на престъпници, измамници и измамени.
 
В този сезон се срещаме с американеца Дейвид, който е участвал в пътуване от Афганистан до Германия с цел контрабанда на наркотици заедно с приятеля си Том, когато са били арестувани на турско-гръцката граница и изпратени в затвор в Гърция.
 
Три са епизодите на документалното риалити "Суперлетището на Ню Йорк", което тръгва на 12 ноември - петък, 22:00 ч.
 
С цена над 8 милиарда долара, новото летище LaGuardia ще бъде един от най-големите американски инфраструктурни проекти в днешно време. Повече от 8 000 мъже и жени ще работят заедно, за да превърнат летището в модерен супер-хъб на 21-ви век. През следващите три години от строителството те ще създадат двойно повече пространство за самолети и ще увеличат значително капацитета на пътниците. 
 
Уловката? Те трябва да поддържат съществуващото летище на 100% в експлоатация, докато изграждат новото около него. Могат ли да предотвратят хаоса и закъсненията на вече съществуващото летище?


ИЗБРАНО