”Изгубените съкровища на Египет” - National Geographic

13 октомври 2021 | 12:37 Дачев
Динамичният трети сезон започва на 6 ноември (22 ч.) - осем епизода за работата на международен екип от археолози в сезона на разкопките в Египет
 
Тайните на древен Египет ще се разкрият пред очите ни в третия сезон на завладяващата документална поредица на National Geographic “Изгубените съкровища на Египет“. Нови значими открития отварят прозорец към тайните на тази интригуващата древна цивилизация.
Епизодите са всяка събота в същия час.
 
В сезона на разкопките, камерите следват бележити археолози от различни краища на света. С помощта на безпрецедентен достъп до работата на тези дръзки съвременни изследователи на фронтовата линия на археологията, зрителите ще станат свидетели на това как екипите се борят с изгарящата жега и негостоприемния терен в името на невероятни открития.
Модерни технологии ни позволяват да видим отблизо вълнуващите разкопки и открития, както никога досега, а археолозите на терен разкриват повече за находките и преживяванията си. Зрителите ще се пренесат в центъра на събитията, докато изследователите слизат под пирамиди, намират отдавна изгубени гробници и изравят мумии на 3000 години.
 
* * * * * * *
 
В един от особено забележителните моменти от поредицата камерите следват д-р Мохамед Мегахед, докато влиза в най-голямата пирамида на древноегипетска царица. Мегахед успява да стигне до погребалната камера – удивително постижение, което никой не успял да направи от построяването ѝ преди повече от 4000 години.
 
Ще станем свидетели и на посещението на д-р Катлийн Мартинес в храма в Тапозирис Магна, където за първи път има възможността да проучи тайна мрежа от тунели под неговите основи. Храмът датира от епохата на Клеопатра, а в лабиринта има скрита врата, която може би води до заветната изгубена гробница на последния египетски фараон.
 
Археолози търсят и доказателства, с които да обяснят една от големите мистерии на древен Египет – възходът на мумифицирането. Те проучват една от навярно най-старите мумии, намирани някога, и влизат в запечатана гробница, за да разберат как мумифицирането се е запазило като традиция след края на египетската цивилизация. В същото време случайно открита гробница, пълна с тела, разкрива как обикновени египтяни са опитвали да се преселят в отвъдното.