Viasat History по Пътя на коприната

24 септември 2021 | 11:38 Дачев
Трилогия за търговския маршрут, който промени света
 
В новата документална поредица на Viasat History „Пътят на коприната“ ("The Silk Road"), историкът, археолог и ТВ водещ д-р Сам Уилис проследява първата глобална супермагистрала, където обменът на идеи, култура и религии оформя цивилизацията. 
 
С премиера на 10 октомври, неделя от 20:55 часа, историята ще ни отведе от Азия до Средиземноморието, преминавайки през Китай, Персия, Арабия, Гърция и Италия. Излъчването е в три поредни недели.
 
Всъщност „Пътят на коприната“ не е нито „път“, нито конкретен маршрут. Терминът е свързан с мрежата от пътища, използвани от търговците в продължение на над 1500 години. Тя датира от времето, когато династията Хан в Китай отваря търговията през 130 г. пр. Хр. и чак до 1453 г., когато Османската импария преустановява търговските връзка със Запада. 
 
Маршрутът се простира на повече от 6400 км, преминавайки през някои от най-внушителните пейзажи в света, включително пустинята Гоби и планините Памир.
 
Прословутият „път“ започва от една конкретна стока. Изпредена в пашкул на молец, тя служи за направа на облекла на императори, а след като търговци го пренасят от Китай в Европа – и на кралски особи и заможни персони там. Други любими стоки от Азия са нефрит, порцелан, чай и подправки. В замяна пък на изток потеглят коне, стъкло и текстил.
 
Поради липсата на върховно управление, което да поддържа пътищата, през по-голямата част от времето те не са в добро състояние. Грабежите са често явление; за да се защитят, търговците започват да се обединяват в кервани с камили или други стадни животни. С течение на времето изникват страноприемници, наречени кервансараи, които приютяват пътуващите търговци. Малко хора изминават целия път, с което се появяват посредниците и центровете за препродаване по пътя. 
 
* * * * * * *
 
В първия от трите едночасови епизода д-р Сам Уилис пропътува 2000 мили по стъпките на древните китайски емисари, които първи проправят Пътя на коприната. Среща се с богинята, покровителстваща коприната, и открива, че по Пътя на коприната бизнесът не спирал дори и по причина смърт.  
 
Във втори епизод, нашият водач се озовава в Централна Азия, в сърцето на Пътя на коприната, място на постоянни завоевания и преселения, на изселени хора и разрушени градове. 
 
В последната серия на пътешествието си Сам преминава през най-южната част на маршрута - през пустините на древна Персия.


ИЗБРАНО