„НепознатиТЕ“ ни отвежда на три континента - от тази събота

16 септември 2021 | 16:17 Дачев
Последното интервю на Шарл Азнавур и филм за най-бързия мъж в света показва журналистът Георги Тошев в 12-ия сезон на поредицата
 
Популярната документална поредица „НепознатиТЕ“ се завръща в ефира на bTV от 18 септември. Новият й сезон включва филми, заснети от журналиста Георги Тошев на три континента – Европа, Африка, Америка. Те ще се излъчват всяка събота от 12:30 часа.
„Щастлив съм, че въпреки пандемията с екипа успяхме да заснемем историите на личности, които променят света и вълнуват“, казва Тошев. 
 
В новия сезон той е подбрал сюжети и герои, които влизат в три тематични блока: „Невъзможна любов“, „Ново начало“ и „Лични революции“. 
 
Последното интервю с легендарния френски певец Шарл Азнавур ще бъде излъчено в навечерието на годишнината от смъртта му. Георги Тошев чака няколко години, за да получи разрешение да излъчи целия разговор, заснет месеци преди Азнавур да си отиде в своя дом край Марсилия. 
„Това е една от срещите, които са подарък. Не само професионален, но и личен. Няма да забравя, че Азнавур ни посрещна лично на вратата. Какъв бистър ум и енергия, а беше преминал 90-те! Неговият живот е пътешествие из световната история, той е живял в няколко епохи и е имал шанса да общува със световни лидери, музиканти, артисти. Спомням си, че когато почина, части от интервюто, заснето от оператора Румен Василев, беше излъчено по няколко световни телевизии“, разказва Тошев.
 
Подобна историческа среща екипът на предаването има в  хотел „Челси“, Ню Йорк с фотографа Тони Нотарбердино, който години наред снима за легендарното списание „Плейбой“, приятел е с Артър Милър и Анди Уорхол. 
Каква е била бохемата в Ню Йорк през 70-те години на миналия век, как политици, бизнесмени и звезди от шоубизнеса  са организирали партита преди епохата на СПИН, какво се промени след 11 септември и как днес Манхатън се събужда след пандемията от Covid-19, ще разкажат Бианка Илич, Ема Константинова и Георги Тошев.
 
Сред героите на поредицата тази година са и Лив Улман, Пер Гесле от "Роксет", олимпийският шампион Елиуд Кипчоге, смятан за един от най-бързите хора на планетата, Фреди Мъркюри, Невена Коканова и Раде Маркович, Керана, Пол Макартни, лейди Страдгфорд и Иван Вазов и други.
 
* * * * * * *
 
Първият епизод, който ще бъде излъчен тази събота (18 септември) от 12:30 часа, разказва три истории на хора, сблъскали се с езика на омразата.
Филмът „Думи на омраза и любов“ ще срещне зрителите с 90-годишната Бети Давидова, учител, чието семейство е изселено навремето от гр. Казанлък заради еврейското си потекло, артистът Иво Димчев, който е ХИВ позитивен, но продължава да създава изкуство, което хората обичат и търсят, и д-р Мирослав Ангелов, който е ром и работи отдадено в Covid отделение.
 
„Днес имаме нужда да разказваме истории с емпатия и разбиране към другите. Живеем в свят на непрекъснато противопоставяне и повече от всеки друг път трябва да намираме теми, които ни обединяват. 
 
НепознатиТЕ“ е поредица, в която споделяме личния опит на герои, чиито живот е вдъхновяващ пример за последователност, съпричастност, смисъл. Вярвам, че съвременната телевизионна документалистика трябва да вълнува и образова, да дава примери, с които зрителите да се идентифицират“, споделя Тошев.


ИЗБРАНО