„Сцени от един семеен живот“ от днес по HBO

13 септември 2021 | 14:04 Дачев
Играят Джесика Частейн и Оскар Айзък; адаптацията на HBO по Бергман е на Хагай Леви
 
„Сцени от един семеен живот“ ("Scenes from a Marriage"), най-новият оригинален сериал на HBO, e с телевизионна премиера днес - от 21:00 ч. Първият епизод вече е наличен за стрийминг и в платформата HBO GO. 
 
Сериалът в пет части, модерна адаптация на класическия шведски сериал на Ингмар Бергман от 1973-та година, е по сценарий и режисура на Хагай Леви („Психотерапия“, „Наши момчета“, „Аферата“). Главните роли са поверени на Оскар Айзък и Джесика Частейн
 
Адаптацията e очарователно преразглеждане на дилемите, изследвани от оригиналния сериал от 73-та година. Минисериалът от 2021 г. разсъждава в 5 епизода, обхващащи 5 години, върху темите за любовта, омразата, желанието, моногамията, брака и развода през очите на съвременна американска двойка. Съсценаристите Леви и Ейми Херцог, изграждат болезнено суров, честен, нежен, трогателен и понякога брутален портрет на двама души, отчаяно опитващи се да намерят начин да живеят и обичат заедно.
 
Мира (Джесика Частейн) е уверена и амбициозна в работата си, но неудовлетворена от брака си, а съпругът й  Джонатан (Оскар Айзък) е приземен и приветлив професор по философия, стремящ се да запази връзката им. През цялото време поредицата показва една или друга страна на Джонатан и Мира като личности, рисувайки сложните образи на двойка, която в крайна сметка знае, че бракът й не се разкъсва от само едно събитие или недостатък на другия. Това води до крайно честен сериал, позволяващ на зрителя да е третият безмълвен наблюдател в личните разговори между двама души, лутащи се между чувства на омраза и любов.
 
За мен вълнуващото - както в оригинала, така и в нашата адаптация - е, че разглежда брака през обектива на времето, в което хората живеят“, коментира Джесика Частейн, a Оскар Айзък допълва, че „тяхната история се усеща напълно съвременна и определено един от начините, по които Хагай постига това е разменянето на това кой е имал афера. Той изследва идеята за ролите, ролите на пола и брачните роли, как се виждаме в една връзка, какво очакваме един от друг и от себе си."
 
Всички епизоди са режисирани и адаптирани за малък екран от Хагай Леви, епизод 1 и 5 са съвместна адаптация на Хагай Леви и Ейми Херцог.
 
Епизод 1 „Невинност и паника“
(понеделник, 13 септември 2021)
След напрегнат ден на размисъл и разкрития, Мира и съпругът й Джонатан се справят с последиците от неочаквани новини.
 
Епизод 2 „Поли“
(понеделник, 20 септември)
Когато Мира се връща от командировка със смазващо разкритие, тя и Джонатан се борят да преодолеят сложния вторичен трус.
 
Епизод 3 „Долината на сълзите“
(понеделник, 27 септември)
Джонатан и Мира споделят всичко, което са научили след раздялата, възобновявайки отношенията си с риск да оголят зарастващите си рани.
 
Епизод 4 „Неграмотните“
(понеделник, 4 октомври)
Джонатан и Мира се събират отново, изследвайки корена на връзката си и в крайна сметка откривайки източника на своите импулсите, който са довели до разрива в отношенията им.
 
Епизод 5 „Посред нощ, в тъмна къща, някъде по света“
(понеделник, 11 октомври).
 
* * * * * * *
 
Изпълнителни продуценти са Хагай Леви, Майкъл Елънбърг, Ларс Бломгрен, Ейми Херцог (която също е съавтор на епизоди 1 и 5), Джесика Частейн, Оскар Айзък, Даниел Бергман и М. Блеър Бреард. 
 
Освен Оскар Айзък и Джесика Частейн, в сериала участват и Никол Бехари, Кори Стол („Къща от карти“) и звездата от Бродуей Това Фелдшу.


ИЗБРАНО