Връщане на животни обратно в дивата природа на Европа

15 май 2021 | 11:25 Дачев
Документален филм за съжителството ни с мечките, заснет в Словения, Словакия и Румъния
 
Новият филм по Viasat NatureЗавръщането на мечките("Return of Bears") е в сърцето на най-вълнуващия и противоречив проект за връщане на животни обратно в дивата природа в историята на Европа. Това е надпревара с времето, всеки ден от която ни носи огромни загуби в биоразнообразието в световен мащаб. 
 
Филмът изследва как учените в Словения, Румъния, Полша, Словакия, Италия и Франция се опитват да научат повече за нуждите на най-големия европейски хищник и да осигурят повече програми за връщане в естествената му среда в бъдеще.
 
„Завръщането на мечките“ дебютира по Viasat Nature в Централна и източна Европа в понеделник, 17 май от 18:05 часа - с повторение в неделя, 30 май от 16:20 часа и на 6 юни, неделя в 9:20 часа. 
 
* * * * * * *
 
В Германия за последно е застреляна мечка през 1835 г. Във Френска Полинезия мечките почти изчезват и през 1996 г. френското правителство решава да възстанови популацията с програма за внасяне на мечки от Словения. 
 
Към днешния момент около 50 кафяви мечки живеят в планинския район на границата между Франция и Испания. За съжаление има конфликти с местното население, особено развъждащите овце. 
В някои части на Европа, кафявите мечки бавно се завръщат към предишните си местообитания. Тези животни, заедно с вълците и други големи хищници, съжителстват с хората в продължение на векове в Словения, Словакия и особено в Румъния. Със своите между 5000 и 6500 мечки, Румъния има най-голямата популация от кафяви мечки в Европа. Тези държави са показали, че традиционните методи за опазване на добитъка от хищниците работят. 
 
Какво могат да научат държавите, в които кафявите мечки са на изчезване, от другите – където тези животни продължават да съжителстват с хората от векове? Със завръщането на кафявите мечки в дома им в дивата природа, учените се надяват на по-голямо биоразнообразие и естествен баланс на екосистемите из целия континент. Кафявите мечки са такъв вид, че ако една екосистема може да ги поддържа, това означава, че е здрава и устойчива.


ИЗБРАНО