5 интересни факта за авантюриста Беър Грилс

17 април 2021 | 12:03 Дачев
“В дивата пустош с Беър Грилс“ започва на 18 април с цял куп любими холивудски знаменитости
 
Беър Грилс е може би един от най-екстремните хора в света и е известен с много повече от това, че е основна движеща сила в няколко хитови телевизионни поредици. За една от тях обаче предстоят вълнуващи нови епизоди. „В дивата пустош с Беър Грилс“ ни среща с любими холивудски звезди, които ще се изправят срещу сериозни изпитания в дивата природа, ще се опитат да победят страховете си и да тестват възможностите си. 
 
Преди да се насладите на новите приключения на популярния авантюрист от 18 април по National Geographic, ви предлагаме да се запознаете с няколко любопитни факта за Беър Грилс, които придават по-широк смисъл на определението за приключение.
 
1. Изкачване на връх Еверест 
 
Беър Грилс тренира приблизително една година, преди да изкачи най-високия връх на света през 1998 г., което го прави най-младия британец (23-годишен) за тогавашния момент, изкачил Еверест и оцелял. Съществува известен диспут по въпроса, заради Джеймс Алън, който има двойно гражданство, но по-впечатляващия факт за изкачването на Беър Грилс тук е, че го прави само 18 месеца след възстановяването си от животозастрашаваща контузия, която получава по време на службата си за британските специални части. 
 
2. Прякорът му
 
Беър не е истинското име на търсача на силни усещания, но пък е изключително сполучливо. Роденият Едуард Майкъл Грилс получава прякора „Беър“ от сестра си Лара, още когато е малко момче, израстващо в Бембридж на остров Уайт – британски остров, разположен в Ламанша. Баща му, който е  политик, е този, който го научава как да се катери и плава от съвсем ранна възраст.
 
3. Британски специални части
 
Основите на своите умения Беър дължи на баща си, но след това младият Грилс усъвършенства техниките си за оцеляване, благодарение на обучението си в специалните служби (SAS). В продължение на три години служи в 21 полк на считаното за едно от най-елитните специални бойни подразделения в света. Точно там тренира оцеляване в пустинна и зимна обстановка, скок с парашут, катерене, гмуркане, боравене с експлозиви. По това време получава и обстойно медицинско обучение, което му е от голяма полза в приключенията. Грилс е освободен от военна служба след неприятен инцидент. Така пък се превръща в този Беър, който познаваме.
 
4. Черен колан по карате
 
За Беър Грилс различните предизвикателства са истинска и неспирна страст. Той има черен колан по карате шотокан, един от най-популярните стилове в това бойно изкуство. За Беър черният колан втори дан е просто още едно умение, което обогатява подготовката му за всякакви ситуации и условия.
 
5. Почти остава парализиран
 
Беър Грилс служи в SAS, където парашутизмът и свободното падане са неразделна част от обучението. Всъщност, това са едни от опасните дейности във военните тренировки. Има прекалено много неща, които могат да се объркат и ако това се случи, често тези занятия могат да се окажат смъртоносни. При скок над Замбия, парашутът на Грилс не успява да се отвори. Става дума за височина от около 4 800 метра. Без да отреже основния парашут и да прибегне до резервния, Грилс съумява да се приземи, чупейки гръбнака си на три места. В рамките на следващата година той прекарва около 10 часа на ден в рехабилитация, подготвяйки се за изкачването на Еверест. 
 
* * * * * * *
 
„В дивата пустош с Беър Грилс“ ("Running Wild With Bear Grylls") се завръща с новия си сезон от 18 април, от 22 ч. по National Geographic с много нови гост-звезди, които ще изследват границите на човешките възможности из целия свят в компанията на опитния авантюрист.
 
 
 


ИЗБРАНО