Viasat History на 8 март: два нови документални филма

25 февруари 2021 | 13:51 Дачев
Международният ден на жената е дата, която чества социалните, културни и политически постижения на жените и започва да се отбелязва след Втората световна война, като ООН я чества от 1975 г. насам. Тази година Viasat History ще отбележи 8-ми март с два нови документални филма на самата дата – в понеделник: „Загадката на костите: Революция на половете“ и „Жените, които се бореха с Хитлер“. 
 
Още преди това, обаче, от 1 март – всеки делничен ден от 13:25 часа (с повторения в събота преди празника от 11:10 ч. и на 29, 30 и 31 март от 21:00 ч.) по Viasat History се завръща една от най-харизматичните водещи на ТВ канала, проф. Бетани Хюз с поредицата си „Нил: 5000 години история("The Nile: 5000 Years of History").
 
В последните 25 години проф. Хюз се посвещава на това, да разказва за миналото с обаяние. Специалист по древна и средновековна история и култура, тя посещава най-великите и най-необикновени паметници на Египет. Следвайки пътя на древните египтяни, Бетани пътува с няколко лодки (традиционни и модерни), спирайки на най-знаковите, впечатляващи и важни забележителности и разказва изумителни, мрачни и изненадващи истории на тази велика империя.
 
„Нил: 5000 години история“ е част от рубриката „Тайните на Египет“, която обединява всяка делнична вечер от 21:00 часа през целия март знакови поредици като „Пирамидите: Разгадаване на мистерията“, „Египетски загадки“, „Тайните на египетските пирамиди“, „Да разгадаеш Сахара“ и „Изгубената египетска пирамида“. Не пропускайте това!
 
* * * * * * *
 
Ловуващи мъже, уседнали жени – това е праисторическият шаблон, който всички имаме в главите си. Специалната премиера от 23:05 на 8 март, понеделник „Загадката на костите: Революция на половете("Riddle of the Bones: Gender Revolution") прави нови разкрития за историческата истина с помощта на научни методи, ползвани в криминалистиката. 
 
Мъжът-ловец дълго време е бил смятан за глава на семейството и връх на обществената йерархия от самото начало на човешката история. Съвременните изследователи обаче не са напълно съгласни. 
С помощта на тази теория ранните археолози от 19-ти и 20-ти век просто са затвърдили по тяхно време идеята за обществения ред като "естествен", но не всички следващи открития се вписват в тази картина. 
 
Все повече и повече погрешни тълкувания излизат наяве. Научни методи, обикновено използвани в криминалистиката, помагат на изследователите от цял свят да се ориентират по-правилно.
 
На 8 март от 22:00 часа ще дебютира и „Жените, които се бореха с Хитлер("The Women Who Fought Hitler").
 
Можем да ги открием сред всички социални прослойки. Бивши примерни гражданки на Третия райх, група немски жени се превръщат в бойци на съпротивата и се борят с нацизма с всички сили въпреки страховитото насилие в нацистка Германия и ужасяващото Гестапо.
 
Живеейки в постоянна несигурност и риск да бъдат изобличени от съседи или роднини, те предават поверителна информация, разпространяват антинацистки листовки и спасяват евреи от депортиране. Когато ги арестуват, биват затваряни, депортирани и дори екзекутирани.
 
След 1945 г., въпреки смелите им дела, тези жени са забравени. Сега някои от тези героини обаче излизат от сенките. Сред тях са служителката на министерството на пропагандата Либертас Шулце-Бойсен, журналистката Рут Андреас-Фридрик и студентката Софи Шол.
 
* * * * * * *
 
Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.


ИЗБРАНО