Български документален филм на HBO, премиера 23 март

24 февруари 2021 | 09:40 Дачев
Българската оригинална продукция „Тихо наследство("Silent Legacy") - документален филм за жестомимичната преводачка Таня Димитрова - ще се излъчи по HBO. Познаваме я като преводач, но сърцето й е в това да помага на глухи деца да чуват. HBO избра да разкаже историята на Таня и дъщеря й Кати в 13 държави, копродукция с "Контраст Филмс". Режисьор и сценарист е Петя Накова.

Видео тийзър (30 сек., субтитри на бългаски език).
 
Филмът разказва за силата на едно семейство, като показва интимен поглед на случващото се с Таня, съпруга й Димитър и двете им дъщери Кати и Яна през труден период от живота им. 
Таня е отдаден терапевт в своя образователен център за глухи деца. Тя влага сърце, сили и енергия в работата си с малки деца с кохлеарни импланти - устройства, които помагат на децата да чуват. Посветила е професионалния и личния си път на това, след рехабилитация тези деца да имат равен шанс за реализация в масови училища като всички други.  
 
През 2017 година животът изправя Таня и семейството й пред неочаквано изпитание и тя е принудена да замине за лечение в чужбина заедно със съпруга си. По-голямата й дъщеря Кати, тогава на 20 години, поема отговорността за центъра, както и грижата за по-малката си сестра Яна. 
Кати е изправена пред житейски тест и професионално предизвикателство, за което не е подготвена. Филмът показва как силата на семейството и приятелството са достатъчни, за да могат майка и дъщеря да се справят заедно и поотделно, всяка с препятствията, пред които се изправя.
 
“Тихо наследство“ ще има паралелна премиера в 13 държави - Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, като ще бъде наличен в телевизионния канал HBO и в онлайн стрийминг платформата HBO GO.
 
Филмът е включен и в специалната програма с български документални филми на юбилейния 25-ти „Международен София Филм Фест“ (11 - 31 март). „Тихо наследство“ е копродукция от България на HBO Европа и Контраст Филмс. Изпълнителни продуценти са Ханка Кастелицова, директор документални продукции от страна на HBO и Катя Тричкова от страна на българската продуцентска компания. Катя Тричкова е и продуцент на филма. Режисьор е Петя Накова, а сценарият е написан заедно с Огнян Стателов. Оператор на филма е Димитър Костов, звукозаписът на терен е на Хари Бояджийски, а звукорежисьор е Иван Андреев. Монтажист на филма е Стоян Велинов. Музиката е на известния български композитор Георги Стрезов, който вече има значителен опит с български и холивудски продукции. 
 
* * * * * * *
 
За Петя Накова:
Петя Накова е режисьор и писател. Автор на книгата „Годината на осемте химии“ (2018) и биографичния роман "Проповедникът и Черният кон" (2012). В киното дебютира с документалния филм "Ром Кихот" (2013 г., сърежисьор Нина Пехливанова, продуцент Арс Диджитал), за който има номинация от Българската филмова академия за най-добър документален филм през  2014 година.
Петя е личен приятел на Таня Димитрова и през 2015 година започва да снима прогреса на работата на Таня в центъра й основно в контекста на положителни примери за деца с кохлеарни импланти, които започват да чуват след дългогодишна рехабилитация. Четири годни по-късно „Тихо наследство“ е факт и е с неочаквано различен фокус на историята.
 
За Контраст Филмс:
Продуцентска компания, основана от продуцента Катя Тричкова. В  своята работа  Катя Тричкова успешно прилага и съчетава познанията от юридическото си образование и обучението си по режисура в НАТФИЗ, както и от допълнителните си тренинги от престижните европейски програми EAVE и EURODOC. Сред филмите, които Катя е продуцирала, са „Посоки“, „В кръг“ и „Съдилището“ на Стефан Командарев. През 2019 година престижният киносайт Screen International я нарежда сред петте най-обещаващи продуценти в Югоизточна Европа. 
 
Ханка Кастелицова:
Директор документални продукции на HBO Европа, следи проекта за филм за Таня Димитрова още от 2015 година, когато екипът му участва в ZagrebDox Pro. Тогава проектът получава наградата на НВО Адриа за развитие. През 2019 работна версия на филма е представена в Сараево като част от програмата DocuRoughCutBotique и отново печели награда на НВО, този път за развитие на проекта, както и постпродукционни услуги в студиото Avanpost в Румъния.


ИЗБРАНО