„Евровизия“ планирана за 18-22 май, Виктория избира песен

5 февруари 2021 | 01:30 Дачев
Организаторите на конкурса Евровизия от Европейския съюз за радио и телевизия съобщиха, че най-голямата музикална надпревара в света ще се проведе на 18, 20 и 22 май 2021 година. Това ще се случи по един от три сценария. 
 
Като основна цел организаторите са си поставили по-голяма част от артистите да имат възможност да изпълнят песните си на сцената в Ротердам. 
В това е категоричен и изпълнителният продуцент на шоуто Ситсе Бакер, който съобщава, че правителството на Нидерландия и градът домакин Ротердам ще гарантират правото на всички артисти да влязат в държавата през май месец. 
 
“Конкурсът за песен „Евровизия“ е готов да се завърне през май въпреки световната пандемия, но е невъзможно да проведем събитието както обикновено“, заяви изпълнителният супервайзър Мартин Остердал. Той допълва: „Нашият приоритет е сигурността и здравето на всички присъстващи – артистите, делегатите от всички участващи страни, журналистите и домакините на шоуто.“
 
Трите сценария (Вариант B, C и D) за реализиране на 65-тото издание на Евровизия ще дадат възможност за успешното провеждане на шоуто в Ротердам през месец май, когато погледите на близо 200 милиона зрители ще бъдат насочени към артистите от цяла Европа. Пред участващите държави е поставена задачата за заснемане на „Live-On-Tape“ изпълнения, чрез които ще се гарантира участието на всички артист в конкурса. 
Заснемането на този тип представяне на песента на живо ще се доближи максимално до реалната обстановка на конкурса, а артистите ще имат ограничено време, в което да изпълнят песента си. 
 
Записът ще бъде предоставен на организаторите на надпреварата без никакви корекции, а честността ще бъде гарантирана чрез наблюдение от тяхна страна при заснемането им.
 
Отпадналият „Вариант А“ предвиждаше провеждане на Евровизия по добре познатия ни до този момент начин - с многохилядна публика в залата и три големи конкурсни вечери. Това обаче през 2021 година ще е невъзможно. Предвидените сега три сценария са следните:
- Вариант B: Пътни рестрикции и социална дистанция (капацитетът на залата и гостите в Ротердам ще бъде значително намален, а участниците, които не могат да пътуват, ще запишат изпълненията си на живо от студия в собствените си страни);
- Вариант C: Пътни рестрикции и без участници в Ротердам (всички артисти ще бъдат представени със своите изпълнение на живо от студия в собствените си държави - "live-on-tape");
- Вариант D: Пълни рестрикции и локдаун (всички артисти ще изпълнят песните си на живо от собствената си държава, а Ротердам ще служи като събирателна точка, където виртуално ще бъдат както артистите от участващите държави, така и водещите на надпреварата).
 
* * * * * * *
 
Българският представител на Евровизия 2020 и 2021 Виктория изрази оптимизъм: 
“Радвам се, че конкурсът ще се проведе през 2021 година, дори и в тези условия. Организаторите са изправени пред големи трудности, но съм сигурна, че ще вземат най-доброто решение. Ние продължаваме да работим усилено и се надявам, че тази година ще създадем още по-добра песен, с която България да се представи достойно на конкурса.” 
 
Музикалните фенове от цял свят ще могат да се включат в процеса по избор на песента на Виктория за Евровизия. Една от песните от първия албум на певицата, озаглавен “a little dramatic”, ще бъде избрана от нея и екипа ѝ, за да представи България.
.
Почитателите на конкурса ще могат да споделят мнението си за потенциалните песни в специално създадена платформа, която ще бъде активна след обявяването на последната песен от албума.
“Искаме да се допитаме до хората и да видим техните коментари. Важно е да чуем какво мислят за всяка една от песните - за тези 5 нови песни от албума ми “a little dramatic” и за ,,UGLY CRY", която вече представих през ноември. Това съм си аз като артист и се надявам на зрителите да им хареса. Обратната връзка може много да ни помогне при избора накрая.”
 
Геновева Христова, продуцент на българското участие от страна на Ligna Group споделя: „Пред екипа ни стои изключително трудната задача да изберем песента на България за Евровизия 2021. Категорично смятам, че вдигнахме много високо летвата през 2020 година с “Tears Getting Sober”, която беше фаворит за победа на букмейкърите и зрителите на конкурса. Заедно с БНТ и генералния спонсор на Евровизия България от iCard решихме, че мнението на зрителите е по-важно от всякога. Затова ще се обърнем към меломаните от цял свят, за да чуем тяхната оценка за песните и с тяхна помощ ще направим най-добрия избор.” 
 
Предстоящият миниалбум на Виктория ще включва 5 неиздавани до този момент песни. В дните преди представянето на албума певицата и екипът ѝ ще разкрие подробности за всяка една от песните в специално създадената платформа eurovision.icard.com. Първото EP на Виктория ще бъде представено през февруари в дигиталните стрийминг платформи, както и в официалния ѝ YouTube канал. 
 
Музикалните фенове ще могат да дадат своите коментари за общо 6 песни. Една от тях ще бъде “Ugly Cry”, която беше представена през ноември 2020 година. Песента зае високи позиции в едни от най-престижните музикалните класации в България и предизвика голям интерес сред международните почитали на конкурса.


ИЗБРАНО