Светините на Баничан в „Олтарите на България“ по БНТ2

20 ноември 2020 | 12:10 Дачев
Новият епизод на документалната поредица е посветен на селото с най-много храмове на глава от населението
 
„Олтарите на България“ се реализира от регионалния център на БНТ в Благоевград. Тази неделя, 22 ноември от 10:30 ч. по БНТ2 зрителите ще се запознаят със „Светините на Баничан“.
 
Баничан е селото с най-много храмове на глава от населението. При 589 жители в селото има 5 стари и 3 строящи се църкви, параклис и манастир. Факт без аналог в националния ни духовен живот.
 
Християнските светини на Баничан са ни особено нужни и скъпи и днес, защото са памет за вълненията и страданията на предците ни, опазили род и вяра. Ще се потопим в атмосферата на това свято и мистично място с необикновена аура и достолепна история.
 
* * * * * * *
 
За предаването:
 
„Олтарите на България“ е документална филмова поредица, реализирана от РТВЦ Благоевград. Предаването проследява емблематични събития и факти от българската история, а личностите, които попадат във фокуса на камерата, са неразделна част от духовната карта на България.
 
Поредицата представя уникални кадри от исторически и свети места в Югозападна България, както и забележителности, които отдавна не са в пределите на страната. 


ИЗБРАНО