Съдбата на паметника “Бузлуджа” в bTV Репортерите

25 септември 2020 | 12:07 Дачев
Леда Цветкова представя филма си „Бузлуджа - минало несвършено“
 
В неделната вечер на 27 септември рубриката bTV Репортерите ще насочи прожекторите към най-големия идеологически монумент у нас - добилия световна слава паметник “Бузлуджа”, който се извисява на над 1400 метра надморска височина. 
След падането на режима, някогашният дом на БКП е разграбен, а най-голямата му ценност - мозаечните пана, са на път да изчезнат. 
 
Филмът на репортера на bTV Леда Цветкова и оператора Николай Кънчев ще срещне зрителите с реставратори от различни точки на Европа, които се опитват да опазят ценните пана. Именно мозайките, разположени върху близо 1000 кв. м., са една от причините за любопитството както на местните, така и на чуждестранните туристи. Те са сред най-големите мозаечни произведения от епохата на модернизма в Европа.
 
Червена звезда от рубинено стъкло на върха на кулата, мраморни зали и два големи кръга от мозайки, изобразяващи различни моменти от историята на БКП - така изглежда паметникът, когато е построен. Днес обаче гостите на някогашното архитектурно постижение са посрещани от останки. Години наред паметникът е безстопанствен и се руши под въздействието на природните стихии, а няколко проекта повдигат въпроса за бъдещето му.
 
Преди няколко години архитект Дора Иванова основава „Проект Бузлуджа“, който има за цел да опази културното наследство. След като два пъти сградата печели средства за реставриране от фондация „Getty”, екип от четири страни – България, Гърция, Германия и Швейцария – се опитва да съхрани паната. Експертите смятат, че без спешна намеса те биха изчезнали напълно до две години.
 
Неделното издание на bTV Репортерите обещава среща с проф. Томас Данцел от катедрата по реставрация на мюнхенския университет, както и с Лаура Тапини, която е част от гръцката неправителствена организация „Диадрасис“ - и двамата с дългогодишен опит в опазването на монументално изкуство и мозайки. Пред камерата на bTV говорят още българските реставратори от Националната художествена академия.
 
Каква ще бъде съдбата на някогашната реликва на БКП - зрителите ще научат в неделя, веднага след централната емисия на bTV Новините в 19.00ч.
 


ИЗБРАНО