Мариана Векилска ще води предаване по БНТ

31 август 2020 | 18:01 Дачев
От 8 септември 2020 г. (вторник), популярната от ефира на bTV Мариана Векилска става водещ на новото ежедневно предаване „България в 60 минути“ по БНТ1 с най-важното и любопитно от страната

Предаването ще се излъчва всеки делничен ден от 17:00 часа.
 
Мариана Векилска е едно от най-харизматичните лица в българския телевизионен ефир. „България в 60 минути“ ще бъде предаване за живота в цялата му пъстрота, в което ще намира място градивното около нас, което често пропускаме“ – казва популярната журналистка. „Връщам се на екран с радост и ентусиазъм и нямам търпение, заедно с колегите в страната и със зрителите, да се впуснем в едно невероятно приключение из цяла България с #ИсториитеOколоНас.“ 
 
Новият формат на БНТ е насочен към широката аудитория. В първите минути на телевизионната вечер екипът ще предложи преки включвания и репортажи по теми, които засягат всекидневния живот на хората, ще акцентира и върху любопитни инициативи, бизнес решения, обществени събития, образователни проекти, традиции... и всичко онова, което вълнува и движи местните общности. „България в 60 минути“ ще поднесе на зрителите и много идеи свързани с пътешествия в страната. 
 
За реализацията на предаването БНТ мобилизира ресурса на четирите си регионални телевизионни центрове, както и на своите кореспонденти.
 
Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ:
„БНТ от години разполага с най-добрите журналистически екипи в регионите. Така винаги успява да показва случващото се близо до хората и това, което пряко ги интересува. С новия формат искаме да превърнем това съдържание в програмен акцент на БНТ1. Затова и предприехме тази необичайна за големите български телевизии промяна в началото на вечерния часови пояс.
 
Изключително много се радвам, че опитен професионалист като Мариана Векилска се присъединява към нас. Заедно с колегите от регионалните центрове ще създадат предаване, което ежедневно ще надниква в най-интересните кътчета на България.“ 
 
* * * * * * *
 
БНТ е единствената телевизия, която има регионални центрове в четири големи български града: Варна, Пловдив, Русе и Благоевград, които заедно с кореспондентите покриват територията на страната. В новото предаване те ще отразяват културата, икономиката и обществения живот на цяла България.

* * * * * * *

Визитка на водещата:
 
Мариана Векилска е от София, завършила е столичната английска гимназия и УНСС, след което изкарва курс по драматично майсторство в Университета на Централна Флорида, САЩ. Започва кариерата си на журналист като водещ на първия сутрешен блок на Нова телевизия. По-късно е репортер и водещ в Канал 3. Със създаването на bTV през 2000 г. се присъединява към екипа като репортер, а малко по-късно става лице на сутрешния блок. 
 
През годините Мариана е била водещ на новините и на съботно-неделния сутрешен блок, репортер, продуцент и автор на кратки документални филми в медията. През декемви 2018 г. напуска bTV и през 2019 г. заминава за Брюксел, където работи в голяма европейска организация, след което се връща в България и става част от екипа по международна дейност на Националния военноисторически музей.
 
Сега се връща в телевизионния ефир с ежедневното следобедно предаване „България в 60 минути“ по БНТ1.
 


ИЗБРАНО