„Истории за чудо“ в Темата на NOVA: Богородица в България

13 август 2020 | 16:41 Дачев
На нея се молят падналите, съкрушените, беззащитните, нещастните, изгубените. От векове Света Богородица – майката и вярната спътница на Човешкия Бог - е символ на чудото и надеждата, а ликът ѝ, отляво пред олтара, е свещено и силно място на дълбока вяра. Нейните образи са чудотворни и носят утеха, здраве и изцеление на страдащите. 
 
Само ден след един от най-големите християнски празници, Успение Богородично, авторът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев разказват истории за чудо в „Темата на NOVA”.
 
Трите най-големи манастира у нас са олицетворение на духовност, светлина и вяра. Сгушени в сърцето на Рила, върховете на Родопите и полите на Балкана – Рилският, Бачковският и Троянският манастир имат едно значимо общо: в сърцето си пазят по една чудотворна икона на Св. Богородица, а историите за спасение са хиляди. 
 
В това издание на предаването, освен на големите духовни центрове, ще бъде отделено специално внимание и на тихите светини, дали и даващи надежда дори там, където надали някой е предполагал. Какви тайни крият легендите за образите на Богородица, какво прави иконите чудотворни и имат ли силата да лекуват вярващите?
 
„Истории за чудо“ е тази неделя, 16 август, веднага след централната емисия новини на NOVA.