„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ с.2 от септември

13 август 2020 | 15:15 Дачев
Пътешествия и пиршества в Тасмания, Южна Африка, Индонезия, Луизиана, Норвегия, Индия и Гвиана
 
Гордън Рамзи затяга връзките на ботушите си, грабва ножовете си и поема отново на път във втори сезон на „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“, който ще се излъчва премиерно по National Geographic всяка неделя от 13 септември 2020 г. в 22 часа.
Поредицата ще бъде излъчена в 172 държави на 43 езика. 
 
Изкусният шеф и „Айрън Мен“ атлет, отличен с множество звезди „Мишлен“, продължава приключенията си по света в неуморно преследване на кулинарно вдъхновение. Вторият сезон проследява вълнуващите приключения на Рамзи, който опознава различни култури чрез тяхната храна. 
 
„Този сезон изследваме 7 нови региона, всеки от които с много различни кулинарни обичаи и история,“ казва Рамзи. – „Имаме възможността да се учим от местните жители и да чуем техните истории. Това ни позволява да добием по-задълбочен опит и разбиране за света около нас.“ 
 
Рамзи пътува и пирува из Тасмания, Южна Африка, Индонезия, Луизиана, Норвегия, Индия и Гвиана, поема към още по-диви места и отвъд заучените рецепти, за да изследва световната кухня. Той предприема пътешествия до сърцето на местата, които посещава, изкачва планини, бори се с 3-метрови вълни, издържа на минусови температури и си проправя път през дивата пустош, за да открие някои от най-добрите съставки на света.
 
Гордън рискува живота и крайниците си в най-смелото си приключение досега, като плува във води, населени от големи бели акули, включва се в традиционно бягане с бикове и много други, за да постигне превъзходни кулинарни резултати.  
 
Под наставленията на местни експерти и кулинарни легенди, които среща по време на пътуването си, той взима участие в кулинарни обичаи и научава повече за изкусителните деликатеси и свежи вкусове, уникални за различните региони. Всяка съставка, която събира, всяко ястие, което опитва и всеки човек, с когото се среща, ще го вдъхновят да създаде съвсем нови рецепти, които да представят същността и сърцето на дадената култура. 
 
Всеки епизод завършва с предизвикателство, което Рамзи си отправя. По време на голямо финално готвене той се изправя редом с кулинарна легенда от дадения регион и заедно готвят за местни хора, с които се е запознал по време на пътешествието си. 
 
Част от приключенията, кулинарни и други, които Гордън ще преживее този сезон, включват: 
- Да рискува живота и крайниците си, като участва в традиционно състезание с бикове в отдалечено оризово поле в Западна Суматра; 
 
- Да се гмурне смело сред скали в бурните води на Тасмания за гигантски лангусти; 
 
- Да скочи от хеликоптер във високи вълни, за да събира миди по крайбрежието на Южна Африка;
 
- Да разучава индонезийска пещерна система, населена с прилепи, в търсене на гигантски скариди; 
 
- Да се отправи на пътешествие с АТВ през опасните и кални затънтени пътища на Луизиана, за да събере свежа зеленина и да улови американски жаби бик и сладководни раци;
 
- Да се хвърли в ледените води на Норвегия, за да открие богатството от съставки, които се намират във фиордите;
 
- И да се бори с вълните, за да лови риба, като използва традиционни техники от Южна Индия, тоест 90-килограмова мрежа в открито море. 
 
* * * * * * *
 
Епизодите включват:
 
Дивата Тасмания 
13.09. от 22 часа
 
Гордън Рамзи изследва изолираната край бреговете на Южна Австралия Тасмания. Той разкрива девствената красота и чистота на острова, гмурка се за гигантски лангусти в пълни с акули води, опитва се да избегне отровни змии, докато търси местни подправки в шубраците и се извисява с хидроплан към сърцевината на Тасмания, за да лови пъстърва, чрез риболов на муха, а накрая събира единствен по рода си мед. След всичко това, Рамзи се изправя редом с кулинарния номад Аналийс Грегъри, с която приготвят невероятно кулинарно пиршество.
 
Дивата природа на Южна Африка 
20.09. от 22 часа
 
Шеф Рамзи се среща отблизо с носорози, жирафи, зебри и хипопотами сред зашеметяващо красивата дива природа на Квазулу-Натал, Южна Африка, докато разучава тайните на традиционната кухня на Зулу воините и се научава да използва местно „braai“. Той скача от хеликоптер в бурните води на Индийския океан, събира миди върху опасни скали и се потапя в културата на местните селища. Накрая готви за почитан Зулу вожд, заедно с любимата на мнозина местна кулинарна звезда Зола Нене. 
 
Кухнята на Луизиана 
27.09. от 22 часа
 
Шеф Рамзи пътува до Луизиана, за да научи тайните на каджунската кухня. Там се среща с Ерик Кук, бивш морски пехотинец, който се е превърнал в кулинарна знаменитост. Той го изпраща да се лута в блатата, за да види какво ще му донесе оттам. По време на своето приключение Рамзи се изправя лице в лице с опасни и вкусни същества от дълбините на блатата до сърцето на Мексиканския залив. Дали ще успее да се справи с предизвикателството или уменията му се изчерпват на „Края на света“?
 
Красивите планини на Суматра
04.10. от 22 часа
 
Мисията на Гордън Рамзи да овладее най-завладяващите вкусове от световната кухня го отвежда до индонезийския остров Суматра, където рискува безопасността и гордостта си, за да се сдобие с необходимите му съставки. Отдадеността на Рамзи към изкусната международна кулинария е поставена пред изпитание когато му се налага да поеме ролята на моряк в открития океан, да изследва сложна пещерна система, да дои биволи или да бъде влачен зад тях. Гордън е под зоркия поглед на топ готвача на Индонезия Уилиям Уонгсо и напрежението расте. 
 
Дивите джунгли на Гвиана
11.10. от 22 часа
 
Шеф Рамзи се отправя към дебрите на южноамериканските тропическите гори, за да изследва кулинарните корени на Гвиана. След като скача от хеликоптер в Джунглата, той се отправя на лов за кайман с голи ръце, лови пираня с бамбукова въдица и сам изработва стрелата си за лов на ароуана (arowana) с лък. Въоръжен с новия си набор от провизии от джунглата, Рамзи ще обедини сили с изгряващата кулинарна звезда Делвен Адамс, за да приготви кулинарно угощение за местното племе.  
 
Индийската столица на подправките
18.10. от 22 часа
 
От бреговете до планините на южна Индия, шеф Рамзи разучава сложните вкусове на региона, известен като световната столицата за търговия с подправки. Той се бори с океанските вълни с гигантска риболовна мрежа в ръце, преодолява изгарящото ухапване на огнени мравки, носи се по хълмисти черни пътища в малка рали кола и опитва от изключително пикантните местни храни. И всичко това преди да се опита да впечатли група жени, изкусни готвачи, с негова интерпретация на традиционната им местна кухня. Кулинарният историк, телевизионен водещ и стриктен готвач Шри Бала, взема Рамзи под крилото си и му разказва за невероятната история на подправките в Индия. 
 
Норвегия, страна на викинги
25.10. от 22 часа
 
Шеф Рамзи канализира своя вътрешен викинг и с охота се отправя към изключително ниските температури на Норвегия през декември, за да открие невероятните аромати на кухнята в този регион. Той се гмурка за миди в леденостудените води на фиордите, събира стадо буйни елени заедно с хора от местното население –  саами, участва в процес по ферментация на риба и яде овча глава. След всичко това, той тества новопридобитите си умения, като подготвя коледно пиршество, заедно с местния готвач Кристофер (Christopher Haatuft).