Нови два български филма по HBO

3 август 2020 | 09:56 Дачев
„Диви и щастливи“ и „Котка в стената“ дебютират по телевизионния канал HBO на 7 и 8 август, както и в онлайн платформата.

С тези заглавия новите български филми, добавени в платформата само през 2020 година, са пет - постижение за българския офис на HBO. От началото на годината бяха закупени за гледане на няколко територии в Европа „Ирина“, „Дамасцена“ и „Доза щастие“. 
 
Независимо от жанра и дали е фестивално признато заглавие като „Котка в стената“ или визуално богато с динамичен и забавен сюжет, като „Диви и щастливи“, селекцията на HBO се стреми да даде една представа за съвременното българско кино и възможност то да бъде гледано заедно с европейски и международни продукции.
 
* * * * * * *
 
Кинопремиерата на „Диви и щастливи“ бе на 29 ноември миналата година и до момента той е филмът с най-голям брой зрители и най-висок боксофис сред българските заглавия за 2019 г. Можем да видим филма на малък екран на 7 август, петък от 19:30 ч.
Вижте трейлъра.
 
„Направихме „Диви и щастливи“ с цялата си признателност към зрителя, който заслужава истинско визуално пиршество като от Холивуд. Целта ни беше да изпълним всички изисквания, за да стане добра екшън комедия, която да има шанса да се продаде в чужбинa. Премиерата по HBO е нашата награда и признание, че сме си свършили работата добре. Това ни дава стимул да продължим да правим филми у нас, които да разпространяваме в цял свят,“ споделя Александър Сано, който е продуцент на филма.
 
Историята разказва за две приятелки от детските години, които са забравили за мечтите си. Едно нелепо престъпление и поредица от импулсивни действия им показват кои са те в действителност и че животът започва, когато страхът отстъпи пред решителността.   Продуценти на "Диви и щастливи" са Александър Сано и Яна Маринова със Silvernoise и Spirit Production House. Режисьор е Мартин Макариев, а в ролите виждаме Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Базил Айденбенц, Александър Сано. Пред камерата застават още Бен Крос, Явор Бахаров, Дария Симеонова, Асен Блатечки, Калин Врачански и Ицо Хазарта.
 
* * * * * * *
 
Котка в стената“ на Весела Казакова и Мина Милева и продуцентското им студио "Активист 38" получи адмирации от европейската критика и положителни рецензии от международни издания. След отличията от Варшавския фестивал и българския фестивал „Златна роза“, лентата бе обявена за най-добър български игрален филм в категорията за родно кино на София филм фест. Кинопремиерата му бе на 28 февруари т.г.

Филмът е по HBO на 8 август, събота от 19:00 ч. Вижте трейлъра.
 
Заснет в Лондон и определян като социално ангажирано кино, разказва с ирония за раните, които Брекзит нанася през погледа на битовия сблъсък между местни и имигранти в един жилищен блок. Българските актьори в лентата са Ирина Атанасова, Ангел Генов и Орлин Асенов.