Изкуства и занаяти по Da Vinci на 12 юли

10 юли 2020 | 10:08 Дачев
Надникнете в съзнанието на вдъхновяващи творци - канал Da Vinci посвещава цялата неделна сутрин на изкуствата и занаятите, от 10:25 до 13:20 ч.

В течение на времето много художници са нарушавали правила, за да дадат нов израз на уменията и въображението си. Разбирането на тяхната представата може да ни помогне да видим творенията им в съвсем нова светлина.
 
В рубриката “История на изкуството“ ще открием творенията на удивителните умове, сътворили изкуството на ХХ век.
Потопете се в мечтите на Дали и се наслаждавайте на експлозивните цветове на попизкуството. От 10.25 ч. започва „Експериментално изкуство: Изкуството през ХХ век“. Импресионизмът е прелюдия към модерното изкуство на века. За да привлекат интерес, художниците изследват оригиналността си. Те вярват, че живописта не бива да се ограничава от форми и фигури на естествени обекти, а трябва да изразява вътрешното състояние на художника…
 
В 11.25 ч. не е е за изпускане „Победа на модернизма: Изкуството през ХХ в.“. 
Школите за модерно изкуство преживяват възход и упадък. Всяка от тях изразява своя философия. През 1914 г. избухва Първата световна война и дори художествените кръгове са подвластни на влиянието й. Абсурдността на Първата световна война поражда дадаизма и сюрреализма.
 
Запознайте се с Рембранд, Ван Гог, и много други творци в „Изкуство с Мати и Дада“ от 10.55 ч. 
Загадъчна маймунка се крие в стаята на Мати и Дада. Изглежда тя принадлежи на един много известен художник от Амстердам. Знаехте ли, че Рембранд е имал маймунка за домашен любимец? След това, докато Мати и Дада се шляят с легендарния художник и скулптор Микеланджело, те забелязват една статуя, която изглежда оживяла… Когато пък едно облаче излита от картина на Ван Гог, Мати и Дада помагат то да бъде нарисувано отново… А младият художник Пармиджанино запознава Мати и Дада с очарователния мит за Диана и Актеон.
 
Вие също можете да бъдете творци и то като се опитвате да помагате за опазването на околната среда. Изкуство и рециклиране – може би не са толкова несъвместими, колкото ви изглежда на пръв поглед. Можете да сътворите собствен шедьовър, като използвате идеите от предаването на Da Vinci “Пълен боклук“ от 11.55 ч.
Обърнете внимание например на зашеметяващата дискотопка, изградена от пластмасови бутилки. Мишел и Найджъл използват боклук, за да направят стилна папка и поставка за телефон. Обръщат се за помощ и към Винсент ван Гог и създават имитация на бъркотия, за да заблудят приятелите си. След това те откриват необичаен начин да използват стари играчки и показват как да си направим моливник от ненужни вещи. Когато решават да направят и фалшива храна, за да се пошегуват с приятел, се насочват към Пабло Пикасо и поглеждат към храната по различен начин. Също така, двамата намират начини да превърнат найлонови торби в модни дрехи и отново използват боклук, но този път за да направят скачащ паяк и кимащо куче. Надникват и в творчеството на Бриджит Райли за още чудесни идеи.


ИЗБРАНО