„Умно село“ отива в Bulgaria ON AIR

8 юли 2020 | 14:48 Дачев
Емблематичното предаване на БНТ се завръща на екран от 19 юли 2020 г. - поредицата филмови портрети ще се излъчва всяка неделя от 19:30 часа, вече по Bulgaria ON AIR

Последният епизод на предаването беше излъчен на 28 декември 2019 г., след което договорът с неговите автори не беше подновен от БНТ.

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци „Умно село“. Тя е едно от малкото предавания, които се задържат в национален ефир в продължение на над 20 години. Редовното й излъчване започва през 1999 г., а заглавието е вдъхновено от едноименния анимационен шедьовър на художника Доньо Донев. 
 
Уникална в своя авторски почерк, с артистизъм, чувство за хумор и смес от документалност и фикция, „Умно село” разказва за лица и събития, градили духовните пластове на нацията. Заради големия си принос през годините, поредицата постепенно се превръща в нов Златен фонд на българската култура с колекция портрети на значимите личности, оставили отпечатъка си в историята ни.
 
Съсценаристи, продуценти и режисьори на филмите са Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова
 
Историите от „Умно село” – това всъщност са историите на едни хора, които живеели на едно място и видели голям зор с разни неща, които им се случвали…“, представят шеговито поредицата нейните автори, перифразирайки великия Доньо Донев, който дава името на рубриката.
 
„Във времена на дефицит на идеали и авторитети, аудиторията има нужда от срещи с хората, градили духовния пласт на нацията. „Умно село“ работи за запазване на паметта, за напомнянето, че сме част от една стойностна национална традиция. Радваме се, че поредицата се завръща именно в ефира на Bulgaria ON AIR – телевизия, която от години дава трибуна на качествените проекти в сферата на изкуството и културата“, сподели авторът Антоанета Бачурова. 
 
Въздействащите документални разкази за красотата на таланта, историите, чувствата и преживяното в изкуството и в живота, можем да гледаме от 19 юли, всяка неделя от 19:30 часа.