Скандалните приключения на лорд Байрон (неделя, БНТ3)

4 юли 2020 | 18:55 Дачев
2 част на филма "The Scandalous Adventures of Lord Byron" (Великобритания, 2009).
 
Актьорът Рупърт Евърeт с ентусиазъм следва стъпките на романтичния Байрон - 200 години, след като Лордът се отправя на обиколка из Европа и по-точно Средиземноморието и ориенталските Балкани, като цели 7 години посвещава на Италия - Венеция, Равена и Пиза.
 
Обиколката на "първия модерен секссимвол" от ХІХ век и започва от Лисабон през лятото на 1809, в разгара на Наполеоновите войни. В Албания Байрон среща бруталния деспот Али Паша, в Турция танцува с младежите и стига до аудиенция при султана, минавайки през хамама. В Гърция води битка с Лорд Елгин за съкровища, които не са тези на "хубавата Елена", а от банята. Връща се в Константинопол и отново потъва във ваната на Британското посолство в Истанбул.
 
Роден с недъг на единия крак, развил голяма амбиция в живота и в литературата, Байрон е маниакално обзет от себевлюбеност, която трябва да поддържа с всевъзможен любовен живот - и с мъже, и с жени. Разликата е, че той търси мъже, докато е преследван от жени...
 
Победата му в Лондонското общество е през 1812 с публикуването на "Странстванията на Чайлд Харолд", започнати в Константинопол, а читателите търсят самия Байрон под псевдоним и точно това го окуражава да странства още - емоционално и физически, за да сътвори и "Дон Жуан".
 
Филмът представя идеята за Лорд Байрон като първообраз на съвременната медийна звезда и предшественик на рок бунтарите.


ИЗБРАНО