Аделина Радева се връща от NOVA в БНТ

29 май 2020 | 09:26 Дачев
Едно от най-популярните телевизионни лица се връща в ефира на БНТ. От началото на месец юни тя ще е част от екипа на дирекция „Информация“ за новини и актуални предавания на обществената телевизия.  
 
„Аделина Радева е доказан журналист, автор и водещ на много филми и телевизионни предавания. Всички познаваме работата ѝ, повече от 10 години е била част от БНТ, винаги е демонстрирала професионално отношение и много се радвам, че прие поканата ни отново да се присъедини към екипа. Това е поредна крачка към привличането на стойностни кадри, които вярват в каузата БНТ и са готови да работят за нея“ - коментира Емил Кошлуков, генерален директор на телевизията.
 
Водещата сподели, че решението е взела уверено и се радва да е част от проектите на обществената медия. 
„Вълнувам се и се радвам, че отново ставам част от БНТ. Поглеждам пътя, изминат дотук и този, който предстои и виждам приятели. Благодаря от сърце за доверието и очаквам с нетърпение всичко ново“, сподели самата Радева.
 
В следващите дни ще видим Аделина в познатия й стил, без да пести въпроси по най- важните теми. Тя ще се присъедини към екипа на публицистичното предаване „Още от деня“, всеки делничен ден по БНТ1.
 
* * * * * * *
 
Аделина Радева e завършила Държавния каподистрийски университет на Атина, специалност “Комуникации и средства за масово информиране”. Следвала е и „Класически филологии” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Има близо 20 години опит като журналист, автор и водещ на радио и телевизионни предавания. Кариерата ѝ стартира в ефира на радио FM+, била е кореспондент в Атина на програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев” на БНР, радио Експрес и Deutsche Welle. Работи за ΑΝΤ1 Гърция и прави репортажи за Нова телевизия от гръцката столица. 
 
През 2008 г., след завръщането си у нас, започва работа в Българската национална телевизия. Била е водещ на централната новинарска емисия „По света и у нас“ (2011-2018), автор и водещ на публицистичното предаване "Още от деня" (2016-2017) и на сутрешния блок на БНТ “Денят започва” (2008-2011), където за първи път е екранен партньор с Виктор Николаев. Последните две години е част от екипа на „Здравей, България“ по NOVA (януари 2018 - май 2020) отново в работен тандем с Виктор Николаев. 
 
Автор е на документални филми за събитията в Гърция за рубриката “В кадър“, на различни телевизионни студия и извънредни предавания и на поредица от репортажи за новините и програмите на БНТ. Лице е на много благотворителни кампании и инициативи. Носител на награди и отличия в обществения и социален сектор.
 
* * * * * * *

По-късно от пресофиса на NOVA съобщиха:
 
Водещата на „Здравей, България“ Аделина Радева се раздели с ефира на NOVA. Чаровната журналистка, с която зрителите се събуждаха в последните две години и половина, прие покана да се завърне в екипа на Българската национална телевизия. 
 
За раздялата си с NOVA емоционално сподели самата Аделина тази сутрин в последния си ефир като водещ на сутрешния блок „Здравей, България“. 
„Всички промени минават през сърцето. За да бъде човек щастлив и с хляба земен, и с хляба небесен, които както знаем трудно стоят на обща трапеза, му е нужно много малко и то е да бъде благодарен. Благодаря на NOVA за доверието и симпатията, които ми демонстрираха през цялото време. Това приятелство продължава и ще го има. Благодаря и на зрителите, които участват активно в „Здравей, България“ за това, че ми дадоха възможността да водя предаването с най-висок рейтинг в сутрешния ефир. Много е приятно да си тръгваш с такова самочувствие“. 
 
Емоционален бе моментът и за нейния екранен партньор Виктор Николаев:
„Ади е душата на това предаване. Всички обичаме смеха ѝ. Един безкрайно вдъхновяващ приятел, не просто професионалист. Всяка сутрин идвах с удоволствие на работа заради нея. Благодаря ѝ за прекрасното приятелство, което пазим във времето“. 
 
Ива Стоянова, изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп, заяви:
„В лицето на Аделина NOVA губи изключително качествен колега и ценен приятел. Аз, която съм водила сутрешен блок и познавам тежестта на постоянното ставане в 4 сутринта, разбирам желанието на Ади да се върне в по-нормален работен режим. Желая ѝ успех от сърце, в който изобщо не се съмнявам. 
 
БНТ прави истински трансферен удар с връщането на Аделина в праймтайм ефира си. Вярвам, че Лора Инджова, която ще поеме сутрешната щафета като телевизионен партньор на Виктор, ще оправдае доверието ни и ще бъде достоен заместник на Ади!“
 
Лора Инджова, която от понеделник ще се присъедини към Виктор Николаев, е с доказан опит във воденето на сутрешен блок и вече е позната на зрителите на „Здравей, България“. Тя е магистър по „Право“, а журналистическата ѝ кариера стартира преди близо 10 години. Професионалният ѝ път преминава като водещ на сутрешните информационни блокове на телевизиите Европа и Bulgaria ON AIR, както и като репортер, отразяващ политически и социални теми. 


ИЗБРАНО