БНТ и NOVA свалят водещи от екран

15 април 2020 | 00:05 Дачев
Сутрешното предаване „Култура.БГ“ по БНТ1 остава с един вместо досегашните си трима водещи, съобщи електронното издание "Площад Славейков". Александра Гюзелева и Димитър Стоянович са свалени от екран.
 
В редакцията на културно-информационния блок на обществената телевизия в понеделник са получили заповед от генералния директор, че до края на извънредното положение техен изпълнителен продуцент ще бъде водещата Ана Ангелова. Във вторник Йоана Левиева-Сойер, делегиран продуцент "Специални проекти" в БНТ, уведомила устно Гюзелева и Стоянович, че за същия период водещ на предаването ще бъде единствено Ана Ангелова.
 
В телевизия "NOVA" от ефир е свалена водещата от 2012 г. насам (с прекъсване през 2013-2014 г.) на съботния сутрешен блок „Събуди се“ Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа й Галя Щърбева и Мария Йотова.
Продуцентката на съботния екип Станимира Иванова също е свалена от ефир. Освен тях от ефир слиза и репортерът Живко Константинов. Информацията е на електронното издание "Свободна Европа".
 
В ефир остава неделният екип на предаването „Събуди се“, чиято водеща Мартина Ганчева се присъедини към медията в края на октомври 2018 година.
 
Потърсена за коментар от изданието, директорката на „Информация“ в NOVA Ива Стоянова коментира: „Не са съкратени. Трудовият кодекс ни дава възможност да ги сложим в престой за 15 дни. Ще видим какви опции ще имаме по-нататък след кризата“.
 
* * * * * * * *
 
Според новия чл.120в ал.1 на Кодекса на труда, "При обявено извънредно положение работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение" .

Според чл.267а, "За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение".


ИЗБРАНО