„Диви уикенди“ на Viasat Nature

18 февруари 2020 | 16:01 Дачев
Пътуваме по света с Viasat Nature, за да разгледаме отблизо дивата природа на Шри Ланка и животните, които доминират африканските крайбрежия, както и да изследваме живота на тъпоклюните кайри в Северна Америка и Великобритания. Насладете се на тези поредици и други изненади в рубриката "Диви уикенди" всяка събота и неделя следобед (14 ч.).
 
"Мечките - уроци по оцеляване" (Bears - The Ultimate Survivors)
Неделя в 14:00 часа, повторение следващата неделя в 19:15 часа
 
Следваме три вида северноамерикански мечки, които се борят, за да оцелеят в бързо променящия се свят. Полярните мечки развиват нови ловни стратегии, докато леденият им свят се топи и скоростта на глобалното затопляне се увеличава; кафявите мечки се научават да съществуват заедно и да споделят източниците си на храна, докато местообитанието им се раздробява все повече; специална порода черни мечки живее добре в отдалечена дъждовна гора.
 
Тези мечки трябва да използват цялата си интелигентност всеки ден, за да набележат нови възможности и да се справят с предизвикателството на несигурното си бъдеще. Не оцеляват непременно най-силните, а най-смелите и изобретателните.
 
"Птичи патрул" (Puffin Patrol)
Събота, 22 февруари в 14:00 часа
 
Поглед към колоритния и интересен живот на тъпоклюните кайри. Пътуваме от източен Нюфаундленд - дом на най-голямата колония на тъпоклюни кайри в Северна Америка, до отдалечени места в Мейн и Уелс. Заснет през пролетта и лятото на 2014 г., документалният филм изследва уникалните миграционни модели, хранителните навици, навигационните умения и намаляващата популация на тъпоклюните кайри.
 
"Дивата Шри Ланка: Царството на леопарда" (Wild Sri Lanka: Realm of the Leopard)
Неделя, 23 февруари, в 14:00 часа
 
Документалният филм показва разнообразната и колоритна дива природа на Шри Ланка - леопарди, чакали и крокодили са върховите хищници, но страната също може да се похвали и с някои от най-редките същества на Земята, сред които бърнестата мечка и сивото тънко лори. Благодарение на югозападния мусон, дъждовете поддържат горската пищност и има много малко човешка намеса, но по-голямата част от Шри Ланка се състои от низини и равнини, разположени в сухата зона на страната. 
 
Върховният хищник в тази прашна оскъдица е леопардът. Следваме ежедневието на леопардите и показваме многобройните предизвикателства, с които се сблъскват в началото на сухия сезон.


ИЗБРАНО