Музиканти: квотата за българска музика ще стимулира младите

13 февруари 2020 | 11:53 Дачев
Маргарита Хранова, Есил Дюран и композиторът Борис Павлов гостуваха вчера в актуалното токшоу „Директно“ (17:50 - 18:30 ч.) по Bulgaria ON AIR
 
Въвеждането на квота за българска музика в ефира ще стимулира младите изпълнители и музиканти. Около това мнение се обединиха Маргарита Хранова, Есил Дюран и композиторът Борис Павлов в студиото на водещия Димитър Абрашев.
 
Тази седмица десетки изпълнители подкрепиха предложението за въвеждане на квота за българска музика в ефира. Идеята е 30% от музиката, която звучи по радиостанциите и в телевизионните канали да бъде на български език.  
 
„Когато вече имаш творческо начало, продължаваш да работиш и не чакаш да се въведе квота. Но когато стартираш музикална кариера и знаеш, че имаш ефир и хората ще чуят изпълнението ти, това наистина е голям стимул“, заяви Есил Дюран. 
Според нея музиката, която се пуска в ефира, има огромно влияние върху подрастващите и младите изпълнители. „Те се учат от това, което слушат в ефира, а то е преобладаващо на английски език“, обясни изпълнителката.  
 
Маргарита Хранова беше категорична, че част изпълнителите избират да пеят на английски език, защото било по-лесно. 
„Английският език е много звучен и се пее лесно на него. Много често в различните музикални формати може да се види, че изпълнители пеят прекрасно на английски език и, когато трябват да изпълнят песен на български, нещо се случва“, заяви в студиото на „Директно“ Хранова. 
 
Композиторът Борис Павлов смята, че повече млади изпълнители избират да пеят на английски език, защото смятат, че това е бърз трамплин към световна слава. 
„Това е голяма илюзия, защото минаха много години, откакто паднаха всякакви забрави и ограничения, които спираха изпълнителните преди 1989 година, и нищо не се случва“, заяви Павлов. 

* * * * * * *

Изследване на ''Алфа Рисърч'' показва, че над 70% от хората у нас искат да слушат повече музика на български език и поне 6 от 10 песни да бъдат именно такива.
 
Статистиката обаче е категорична, че делът на българската музика намалява прогресивно и вече представлява едва около 20% от тази, която слушаме в медиите. Според министъра на културата Боил Банов, идеята за въвеждането на квота за българска музика е надежден и правилен подход за защита на българското творчество и е национален интерес.

Вчера Анна Танова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), изпрати становище в 7 страници, адресирано до министъра на културата по повод изразената от министерството и от сдружение „Музикаутор“ подкрепа за въвеждане на задължителни квоти за българска музика в медиите.

"Идеята за прилагане на подобни мерки не за първи път се предлага като привидно положителна мярка за подкрепа на българските музика, език и култура, но винаги е била отхвърляна като неподходяща по редица причини", се отбелязва в становището на АБРО.



ИЗБРАНО