”Вяра и общество” в Международната седмица на брака

8 февруари 2020 | 12:08 Дачев
„Всяко семейство се състои от триъгълника – мъж, жена и Бог. Децата са между тях.”

В броя си днес предаването „Вяра и общество” по БНТ1 (14 - 15 ч.) предлага темите:
 
• „Да обичаш безусловно, да прощаваш безпаметно, да общуваш безрезервно – призванието да живееш семейно”.
 
Ден след началото на Международната седмица на брака, гости са две християнски семейства, православно и евангелско – сем. Надежда и Стефан Григорови и сем. Димитрина и Теодор Опренови. Те споделят своя опит като брачни двойки. Един спонтанен, искрен и смислен разговор за брака и споделения живот.
 
За сем. Григовови „най-ценните моменти са трудните мигове и вярата в Христос. Успяваш, когато не влизаш в този съюз за битка с другия, или виждаш себе си като жертва, а за да усъвършенстваш своето аз. Вечер преди да заспим всички взаимно си прощаваме – децата си прощават, ние си прощаваме. Прошката трябва да е пример и за поведение в обществото и за политиците ни.”
 
”Семейството и бракът са по-стари от държавата”, споделят сем. Опренови. Те ни напомнят, че „това, което Бог ни дава е радостта и дълбочината, когато сме един до друг и заедно с това сме близо до Бог. Трябва да храниш брака с добро. Когато търсиш партньор не пазаруваш, мисли какво можеш да допринесеш за общата градина, в която ще живееш с него. Бяхме най-добри приятели, гледахме в една посока и непрекъснато се смеехме, чувствахме се добре. Нямаше как да не се оженим.” 
 
• Възкресен блясък от Средновековието.
В продължение на няколко месеца екипът на предаването проследи възстановявененото на един уникален паметник на православното изкуство – обкова на чудотворната икона на св. Богородица от манастира Косиница (дн. в Северна Гърция). 
 
Тази невероятна реликва вече е в експозицията на Музея за християнско изкуство – „Крипта” в София, а зрителите ще научат историята на този обков, започнала в далечния ХІІІ век, неговото спасяване през Първата световна война и връщането му към нов живот в наши дни. Ще видим увлекателния разказ на изкуствоведа доц. Ралица Русева и реставратора Китан Китанов.
 
• „Дързостта – основен момент в притчата за фарисея и митаря.”
Архиепископ Христо Писаров от Вселенската църква на Христос разказва за силата на духа на митаря, за да успее да влезе в храма, когато обществото му пречи. 
 
„ За да стигнеш до храма, следва да си дързък. Веднъж дързък към обществото и втори път защо не дързък към Бог, в желанието да Му споделиш всичко. Резултатът от това действие е първо, че митарят преодолява обществените предразсъдъци и второ – желанието да се покае и да се промени.” 
 
Гостът говори и за първата от четирите подготвителни седмци преди Великия пост.
 
* * * * * * *
 
 
Повторения: по БНТ 1 в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30 ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.


ИЗБРАНО