Рокади в БС ТВ

20 януари 2020 | 17:03 Дачев
Година, след като стартира новата медия на БСП "Българска свободна телевизия" (БС ТВ), тя преживява сериозен колапс заради финансов недоимък. Това призна донякъде и лидерът на партията Корнелия Нинова преди дни в сутрешния блок на bTV, посочва се в материал на flagman.bg от събота.

Нинова обясни, че е имало съкращения на журналисти, а от 1 януари са налице и промени в програмата. Процес на съкращения действал и в централата на БСП. Финансовите проблеми вероятно се дължат на рязко намалените партийни субсидии през юли 2019 г. „Оптимизирахме максимално нещата, така че да не затворим телевизията и да продължим да работим“, посочи лидерът на партията.
 
Според "Флагман", оставка преди нова година са подали изпълнителният директор Любомир Коларов и заместникът му Петко Тодоров. Изданието се позовава на източник, според който част от съкратените е била на граждански договор - работели и на други места. Част от репортерите пък вече си намерили позиция в други медии. След напускането на изпълнителния директор и заместника му, функцията на изпълнителен директор била възложена на Вяра Емилова, която е политическо лице - секретар е на Изпълнителното бюро и шеф на фондация „Дума“, която е собственик на БСТВ и през която става финансирането на медията. Ключова роля има и журналистката Кармелита Тонева, която отговаря за новините и публицистичните предавания.

Заради ограничените финанси била променена програмната схема. Отпаднал е сутрешният блок, но са били оставени всички публицистични предавания. Имало идея да се спрат и новините, но надделяло обратното мнение.
 
Социалисти се надяват в следващите месеци положението да се подобри с новото повишение на партийните субсидии, които се очаква да бъдат получени през април 2020 г. Според "Флагман" се твърди, че финансирането на БСТВ засега се подкрепя и чрез депутатите и две трети допълнителни пари, които те получават над възнаграждението си за подпомагане на дейността им като народни представители.


ИЗБРАНО