Изследване на Помпей с рентген - по National Geographic

14 януари 2020 | 11:43 Дачев
В зенита на Римската империя, едно изригване на планината Везувий успява да погребе под вулканична пепел римския град Помпей, убивайки хиляди. Сега, изследователите за първи път проучват част от човешките останки, наречени „Бегълците”. 
 
Рентгеновите изследвания показват тяхната възраст, рани и дори артефакти и бижута, докато изследователите хвърлят светлина по въпроса защо жителите на Помпей не са успели да избягат от едно от най-известните бедствия в древния свят.
 
Едночасовият премиерен филм "Помпей: Тайните на мъртвите" ("Ultimate Pompeii: The Fugitives") ще се излъчи на 19 януари, неделя от 19:00 ч. по National Geographic.
 
* * * * * * *
 
Още заглавия по канала през този месец:
 
"Спасени" ("Rescued") - 6 епизода
Премиерни епизоди в четвъртък от 23:00 ч.
 
Тази поредица обръща на 180 градуса традиционните представи за спасителните акции. В нея се разказват разтърсващи истински истории от целия свят, използвайки автентични кадри от самите спасители. Зрителят става почти участник в драматичните събития и спиращите дъха обрати, които са заснети от рискуващите живота си спасители.
 
"Пресушаване на океана" ("Drain The Oceans") - сезон 2B (8 епизода)
От 23 януари, четвъртък, 22:00 ч.
 
Поредицата се потапя дълбоко в неизвестното, като поема към подводни приключения и геоложки проучвания, за да покаже визуализации от ново поколение. 
 
Амбициозните изследователски проекти и модерните технологии сочат, че геологията и историята излизат на преден план, за да разкрият както никога досега скрити доказателства за някои от най-невероятните подводни мистерии.
 
"Разследване на самолетни катастрофи" ("Air Crash Investigation") – сезон 19 (10 епизода)
От 27 януари, понеделник, 22:00 ч.
 
Всеки път, когато самолет катастрофира, светът е нащрек. Това най-вече важи за експертите, чиято работа е да установят какво се е случило. Тази поредица разкрива истината зад някои от най-известните самолетни катастрофи. Всеки епизод проследява свидетелски показания, вълнуващи възстановки, модерни компютърни анимации и интервюта с разследващите, които трябва да определят каква е била причината за катастрофата.
 
В този сезон ще чуем противоречащи си свидетелски показания след падането на шведски товарен самолет, ще видим как самолет на африканска авиокомпания катастрофира в пустошта, а причината е прекалено зловеща, за да бъде истина. Когато пакистански пътнически самолет изчезва при захождане към Катманду, непалските разследващи трябва да разберат как самолетът се е озовал на курс към сблъсък в Хималаите...


ИЗБРАНО