Да избереш България пред работа в ООН - ”Завърналите се”

5 декември 2019 | 12:51 Дачев
Историята на Ивета Чернева в „Завърналите се с Петя Кертикова“ - за силата на словото и възможността да бъдеш двигател на промяната
 
Тази седмица рубриката по Bulgaria ON AIR представя историята на една смела млада жена, която - преди да навърши 30 години - изследва трафика на хора и пише книга за човешките права. Ивета Чернева е работила в пет агенции и Върховния комисариат на ООН за бежанците в Женева, както и в университета Оксфорд, правила е поправки в американските закони за военната индустрия при работата си в Конгреса заедно с Барак Обама, докато е сенатор. Издава и учебник, по който се учи в Колумбийския университет в Ню Йорк. 
 
След близо 20 години в чужбина, Ивета решава да се завърне у дома, където пише по наболели въпроси, свързани със свободата на словото и нарушаването на човешките права в България.
 
„С този опит, с това ниво, което съм придобила, България ми е мястото. България е изключително интересна като политика“, казва Ивета. Казва, че у дома се събужда интелектуално. Чувства, че може да помогне на държавата да направи крачка напред по отношение на човешките права. 
 
За пътя до САЩ, „спирките“ Холандия и Швейцария, за издаването на книга за модерната просия и за работата в американския Конгрес и Организацията на обединените нации отблизо - в репортажа на Петя Кертикова. 

Всички епизоди - онлайн
тук.
 


ИЗБРАНО