„Определен да оцелее“ с втори сезон от днес по AXN

2 декември 2019 | 11:37 Дачев
От 2 декември 2019 г. по AXN - сезон II на „Определен да оцелее“ ("Designated Survivor")
 
В Съединените щати, терминът „определен да оцелее“, се отнася за лице в президентската линия на наследяване, обикновено член на кабинета на САЩ, което е разположено на физически далечно, сигурно и секретно място, когато се налага президентът, заместник-председателят и другите длъжностни лица по наследствената линия да бъдат събрани на едно място, като например по време на встъпване в длъжност на президента. 
 
Целта е да се гарантира непрекъснатост на управлението, в случай на катастрофално събитие, което може да елиминира президента и много служители в президентската линия на наследство, като масови стрелби, бомбени атентати, нападения или природни бедствия. Ако се случи подобно събитие, оцелелият чиновник автоматично става действащ президент на Съединените щати по силата на Закона за президентското наследство.
 
Точно този сценарий е в основата на политическата драма, заимствала името си от популярния термин, в която Кийфър Съдърланд е в ролята на Том Къркман – член на президентския кабинет от долните нива на управление. Той е министър, който отговаря за жилищния фонд и градската среда, но също и любящ баща и съпруг. След катастрофална атака над Капитолия по време на ежегодното обръщение на президента към Сената, Къркман изведнъж се оказва новият президент на САЩ, който трябва да встъпи в длъжност веднага. 
 
Прочетете повече за първи сезон, който се излъчи от 5 февруари т.г.
 
Вторият сезон на политическия трилър започва по време на първата годишнина от встъпването в длъжност на Том Къркман и точно когато скъпата, ускорена реконструкция на Капитолия е към своя край, руски самолет е отвлечен от украински сепаратисти, а на борда му е приятелка и бивша колежка и на президента. 
 
Не след дълго става ясно, че терористите са били наети тайно от руснаци, за да предизвикат потенциална война, но в момента, в който Къркман разбира, той събира двамата посланици в кабинета си и призовава за разведряване на обтегнатите отношения.  Уви, в трагично-ироничен обрат, случайна експлозия на резервоар с кислород на борда на самолета, секунди преди да бъде изцяло евакуиран, взима жертви, сред които е и приятелката на Къркман... 

В главните роли са още Наташа Макелхоун, Маги Кю, Кал Пен, канадската актриса Италия Ричи и др.