”Експедиция Амелия Еърхарт” по National Geographic

8 ноември 2019 | 15:37 Дачев
Двучасовият документален филм проследява мисията на популярния подводен изследовател д-р Боб Балард, който се опитва да разреши мистерията около изчезването на прочутия авиатор Амелия Еърхарт (1897 - 1937).
 
Носителката на награди „ЕМИ“ и „Оскар“ Алисън Джани влиза в ролята на разказвач в предстоящата документална продукция Експедиция „Амелия Еърхарт“ ("Expedition Amelia"), с премиера на 16 ноември от 22:00 часа по National Geographic. Специалната продукция проследява мисията на Боб Балард, познат с откриването на останките на „Титаник“ през 1985 г. Той поема на амбициозна експедиция, по време на която иска да разкрие мистерията около изчезването на Амелия Еърхарт. 
 
В рамките на специалната продукция Алисън Джани превежда зрителите през историята на екипа, който предприема задълбочено търсене на доказателства, като същевременно разказва и за легендарния живот и наследство на Амелия Еърхарт. 
 
„Вълнувам се, че имам възможността да обединя сили с National Geographic, за да разкажем историята на една от най-смелите и влиятелни жени.“ – казва Джани. – „Историята на Амелия Еърхарт, която въпреки всички премеждия преследва мечтата си, е толкова вдъхновяваща днес, колкото е била и преди 80 години. Тази история дава нова перспектива за живота ѝ, премеждията, през които минава, триумфите ѝ и отпечатъка, който оставя като пионер и авантюрист.“
 
Експедиция „Амелия Еърхарт“ разказва историята на д-р Боб Балард и неговия екип, които проследяват уликите, довели ги до отдалечен остров в Тихи океан в търсене на доказателства за катастрофата на Еърхарт. Експедицията, която е съфинансирана от National Geographic Partners и National Geographic Society, включва задълбочено проучвана на сушата и под вода, около изолирания тихоокеански атол, наречен Nikumaroro в Република Кирибати. Балард и екипът му извършват океанското проучване на борда на EV Nautilus, притежание на организацията Ocean Exploration Trust, под управлението на главния оперативен директор и предвождащ експедицията Алисън Фъндис, и оборудван с най-новите технологии и научна експертиза. Наземният екип, воден от щатния археолог на National Geographic Society Фредрик Хайбърт, разследва потенциалната локация на лагера на Еърхарт с помощта на кучета търсачи на кости, изследване на ДНК проби, както и добре познатия, класически метод – археологически разкопки.  
 
С нова перспектива към възможната локация на Еърхарт и изненадващи и рядко разказвани истории за легендарния авиатор, двучасовата документална продукция предлага на зрителите несравним поглед към нейния живот и смъртта ѝ. 
 
„Тази продължаваща експедиция е една от най-вълнуващите, предизвикателни и интригуващи мисии в кариерата ми.“ – казва Балард. – „Продължаваме да търсим отговори за това какво се е случило с Амелия Еърхарт и нашият екип е уверен, че усърдното ни проучване на района, заобикалящ острова, ще ни помогне да набележим следващата локация, на която да търсим.
Еърхарт е вдъхновение за много млади жени по цял свят и се гордея, че екипът ми, съставен главно от жени, работещи в сфера, доминирана от мъже, изиграва малка роля в нейната история.“
 
Експедиция „Амелия Еърхарт“ е продуцирана от National Geographic. Продуцент е Чад Коен, изпълнителен продуцент – Кристин Уебър и изпълнителен вицепрезидент на глобално документално съдържание – Джеф Даниълс. 
 
* * * * * * *

През 2010 г. у нас бе издаден на DVD игралният филм "Амелия" на Fox Searchlight с участието на Хилари Суонк, Ричард Гиър, Юън Макгрегър, Миа Вашиковска, Кристофър Екълстън, Вирджиния Медсън и др. През 1994 г. TNT излъчи и телевизионния филм "Amelia Earhart: The Final Flight", тогава Даян Кийтън се превъплъти в ролята на Еърхарт.


ИЗБРАНО