„10 ноември: Неразказани истории“, филм на Миглена Георгиева

8 ноември 2019 | 15:01 Дачев
Bulgaria ON AIR показва неразказани истории от 10 ноември 1989 година - в документалния филм на Миглена Георгиева, който ще се излъчи тази неделя от 19:30 часа
 
10.11.89 е една от знаковите дати в българската история. На заседание на Политбюро на ЦК на БКП, Тодор Живков е принуден да подаде оставка след 35-годишно управление. В навечерието на 30-ата годишнина от това събитие, сложило край на цяла една епоха, телевизията ще предложи на зрителите един по-различен прочит на събитията.
 
Филмът „10 ноември – неразказани истории“ на Миглена Георгиева, която е водещ на предаването "Историите ON AIR", ще разкрие малко известни факти от знаменитата дата с помощта на историци, дисиденти и участници в пленума, свалил Живков от власт. 
В едночасовата продукция зрителите ще видят как идването на власт на Михаил Горбачов се отразява на социалистическите страни от Източния блок и как се създават дисидентските движения. Участниците в пленума от 10 ноември 1989 г. - Пламен Вачков и Любомир Шопов - ще коментират какво е налагало смяната на Тодор Живков и наистина ли генералният секретар на БКП е знаел, че ще бъде свален от поста си в партията, но ще продължи да бъде председател на Държавния съвет. 
 
Спомените си отпреди 30 години ще разкажат дисидентите Ивайло Трифонов и Петко Симеонов, Константин Тренчев - съосновател на СДС и КТ „Подкрепа“. 
 
За историческите аспекти на 10 ноември 1989 година ще говорят Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“ и доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН. 
 
* * * * * * *
 
Зрителите познават Миглена Георгиева и от нейните филми, посветени на значими събития от българската история - „Хроники на Свободата“, „Хроники на Съединението“ и „Хроники на Независимостта“.  Новият филм „10 ноември – неразказани истории“ е в две части.


ИЗБРАНО