Изгубените мумии от Папуа Нова Гвинея (неделя, Nat Geo)

18 октомври 2019 | 23:25 Дачев
По хълмовете около село в Папуа Нова Гвинея (намира се на север от Австралия) съществуват галерии от мумии на прародителите на местните хора Коке. Овързани в столове над селото, те са съхранявани, за да могат живите да ги посещават и честват.
 
От 1950-те години ритуалът е забранен след посещения на европейски мисионери, но старейшината Гемтасу е пожелал да върне традицията чрез собственото си тяло. Той не иска да бъде погребан в почвата без никой да го вижда... Завещал е на роднините си да го мумифицират, както той е мумифицирал преди време баща си.

Екип от антрополози и изследователи на National Geographic проучва околните пещери, села и планини, за да разбере тайните на древната традиция. Основен акцент на проучванията е именно Гемтасу.
 
Когато моментът настъпва, германската фотожурналистка Ула Ломан е там и документира ритуала, а по-късно излиза и 45-минутният филм "Lost Mummies of New Guinea" (2010 г.), на който тя е копродуцент, като по този начин уважава волята на старейшината да сподели историята му със света.

Режисьор е Джон Рубин, разказът зад кадър е с гласа на Питър Койот.


ИЗБРАНО