Канабисът - „Растение с различни лица” в Темата на NOVA

18 октомври 2019 | 11:38 Дачев
Канабисът е познат на човечеството от хиляди години, а историята на използването му преминава през различни етапи, като през последните десетилетия все повече учени по света отново се вълнуват от мястото му в медицината.
 
Журналистката Златина Зехирова и операторът Георги Георгиев тръгват по стъпките на българския разказ за едно растение с различни лица. Възможно ли е канабисът за медицински цели да бъде легализиран у нас?
 
Канабисът съдържа над сто активни вещества, известни като канабиноиди и повечето от тях се намират в цветовете, а не в листата. Те имат различно влияние върху човешкото тяло, като ключовите съединения са две: канабидиол, който не е психоактивен и тетрахидроканабидиол, който е психоактивен. 
 
В България канабисът е разрешен за отглеждане, но само когато е с пренебрежимо ниски нива на психотропната съставка. Но защо някои производители пренасят бизнеса си в съседна Румъния?
 
В Европа действа регламент, според който продуктите с канабидиол нямат достатъчно дълга история на консумацията и не могат да се употребяват като храна или хранителна добавка. По всичко личи, че този факт не спира търсенето на потребителите, които на свой риск си поръчват онлайн различни продукти с такова съдържание.
 
В България използването и отглеждането на канабис с психоактивното вещество тетрахидроканабидиол, наричан марихуана, е забранено за всякакви цели. Последното сериозно обсъждане за мястото на канабиса в медицината у нас се е състояло през 2015-та година. Историята, която ще видим, няма общо с идеята за легализиране на марихуаната за развлекателни цели. Филмът ще представи възможностите и правилата при използването на растението за медицина и бизнес.
 
Нищо не е черно или бяло, добро или зло. За да бъдат придобити повече знания за канабиса, са нужни смислени регламенти и изследвания. Каквато и позиция да избере човек в разговора за това растение с различни лица, трябва да бъде внимателен. Защото има достатъчно хора, които печелят от нечии надежди...
 
"Растение с различни лица" ще се илъчи в „Темата на NOVA“ тази неделя, 20 октомври 2019, веднага след централната емисия новини.