”Геният: Арита” с участието на Синтия Ериво

9 октомври 2019 | 12:12 Дачев
National Geographic, съвместно с Imagine Television Studios и Fox 21 Television Studios съобщиха, че британската актриса и певица Синтия Ериво, носителка на награди „Тони“, „Еми“ и „Грами“, ще влезе в ролята на Арита Франклин (Aretha Franklin, 1942 - 2018) в „Геният: Арита("Genius: Aretha") - новата част на поредицата „Геният“, отличена с „Еми“.
 
Предстоящият сезон ще представлява първата по рода си изчерпателна поредица, получила оторизация да представи живота на световноизвестната Кралица на соул музиката. Снимките започват този ноември, а премиерата ще бъде излъчена през 2020 г. в 172 страни на 43 езика. 
 
Продукцията ще включва много от най-великите записи на Франклин, както и хитове от каталога на Warner Music, включително „I Never Loved a Man (The Way I Love You)“, „Chain of Fools“, „Don’t Play That Song“, „Since You’ve Been Gone“ и „Baby I Love You“. Освен това ще бъдат включени изпълнения на „I Knew You Were Waiting for Me“, „Freeway of Love“ и „Sisters Are Doin’ It for Themselves“.
 
„Геният“ пресъздава завладяващите истории на най-гениалните иноватори, разкрива изключителните им постижения, както и страстните им и сложни лични отношения и връзки.
Третият сезон на антологичната поредица ще ни представи Арита Франклин – нейния музикален гений и несравнима кариера. Ще ни запознае и с неизмеримото въздействие и трайно влияние, което тя оказва върху музиката и културата по целия свят.
 
Ериво ще изпълнява много от песните от богатия репертоар на Франклин.                               
„Арита Франклин е мое вдъхновение още от детските ми години“, казва Ериво. „Нейната сила, страст и душа са осезаеми в неостаряващото музикално наследство, което е оставила след себе си. Тя е не само превъзходен артист, но и хуманитарист и борец за човешките права. За мен е чест, че имам възможността да пресъздам тази легендарна личност, да покажа мащаба на нейното същество, нейната човечност и нейния неповторим талант. Всичко, което знам и което съм научила за гласа си, за неговата сила и способности, е повлияно от Арита Франклин. Чувствам се привилегирована и много се вълнувам от факта, че съм част от продукция, която представя гения ѝ.” 
 
Брайън Грейзър, изпълнителен продуцент:
„Синтия Ериво направо ме отнесе! Не само заради това, че е изключителна, истинска звезда, но и с душевността си. Като музикален артист, в нея се усеща невероятна дълбочина. Синтия е идеалният човек, който да пресъздаде искрената човешка история, стояща зад гения на Арита.“ 
 
Племенницата на Франклин, Сабрина Оуенс (Sabrina Owens), казва:
„Фактът, че „Геният“ почита Арита, затвърждава по чудесен начин значимостта на наследството ѝ, а Синтия Ериво е изключителен талант с невероятен глас.“
 
Каролин Бърнстайн (Carolyn Bernstein), изпълнителен вицепрезидент по игралното съдържание и документалните филми на National Geographic:
„Изключително талантливата Синтия Ериво е мечтаният избор за ролята на музикалния гений Арита Франклин. След изключителната ѝ игра в „Пурпурен цвят“, отличена с „Тони“, и образa ѝ в предстоящия филм „Хариет”, нямаме търпение да видим пламенното изпълнение на Синтия в ролята на Кралицата на соул музиката.“
 
* * * * * * *
 
Синтия Ериво (Cynthia Erivo) е актриса, отличена с „Тони“, „Еми“ и „Грами“. Изгрява на театралните сцени на Уест Енд и Бродуей и стремглаво превзема и големия екран. 
 
Следващата роля на Ериво е във филма на  Каси Лемънс „Хариет(премиера в България на 7 февруари 2020 г.), в който на голям екран дава живот на американската политическа активистка и аболиционист Хариет Тъбман от 19-и и началото на 20 век. Ериво участва заедно с Том Холанд, Дейзи Ридли и Дейвид Ойелоуо в адаптирания по роман на Патрик Нес sci-fi трилър „Chaos Walking“ (засега без премиерна дата) на режисьора Дъг Лайман и в sci-fi проекта на Джон Ридли „Needle in a Timestack“, заедно с Орландо Блум и Фрида Пинто. Освен това, Ериво е изпълнителен продуцент и звезда в музикалния прочит на Warner Bros. на американската приказка на „Rip Van Winkle“.
 
На малкия екран, тя участва в минисериала на НВО „The Outsider“ (2020 г.) по едноименния най-нов хорър-роман на Стивън Кинг.
 
* * * * * * *
 
Носителката на „Грами“ Франклин е била брилянтна госпъл изпълнителка и борец за граждански права. Смятана е за една от най-великите певици за последните 50 години и в кариерата си е печелила безброй награди и признания. 
 
Без да знае как да чете ноти, Арита сама се учи да свири на пиано. На 12 години започва да записва песни и да пее госпъл с баща си. Подписва първия си договор с Columbia Records на 18 години. През 1966 г. се мести в Atlantic Records, с които записва повечето си емблематични песни. През 1979 г. започва нейното 40-годишно приятелство и партньорство с Клайв Дейвис, който продуцира много от хитовете ѝ, включително най-признатата и най-продавана нейна песен „I Knew You Were Waiting (For Me),“ в дует с Джордж Майкъл. 
 
Легендарната американска изпълнителка е една от най-продаваните певици в световен план за всички времена. Над 75 млн. плочи са продадени по цял свят в рамките на кариерата ѝ. Гласът ѝ е определен за „природен ресурс“ от родния ѝ щат Мичигън. 
 
* * * * * * *
 
Сюзан-Лори Паркс, носител на наградата „Пулицър“, е изпълнителен продуцент и режисьор на минисериала. Imagine си партнира с Warner Music Group за третия сезон на поредицата, за който отново изпълнителни продуценти са Брайън Грейзър, Рон Хауърд и Франси Калфо от Imagine. Легендарният продуцент Клайв Дейви и председателят и изпълнителен директор на Atlantic Records - Крейг Калман, също са изпълнителни продуценти. Ана Кълп от Imagine ще бъде продуцент редом с Питър Афтърман.
 
National Geographic представя първия сезон на „Геният“ през 2017 г. В поредицата участва Джефри Ръш като гениалния учен Алберт Айнщайн. Втори сезон на продукцията, „Геният: Пикасо“ (2018), е с Антонио Бандерас в ролята на прочутия испански художник и повтаря успеха на предходния.
 


ИЗБРАНО