Брендън Глийсън ще изиграе Тръмп в минисериал

8 октомври 2019 | 10:51 Дачев
64-годишният ирландски актьор с 3 номинации за награда "Еми" Брендън Глийсън е изборът на CBS Studios за ролята на американския президент Доналд Тръмп в предстоящия техен минисериал, чиято литературна основа са мемоарите на бившия директор на ФБР Джеймс Коуми, озаглавени “A Higher Loyalty”. Информацията е на изданието The Wrap. Тръмп има ярко присъствие в тези спомени, след като седмият шеф на ФБР от 2013 г. бе уволнен от президента на 9 май 2017 г. В ролята на самия Коуми е Джеф Даниълс.

Сценарната адаптация е на Били Рей, автор на кинотрилъра от 2013 г. "Капитан Филипс" и на биографичната драма "Случаят "Ричард Джуъл", която излиза у нас през януари 2020 г. Снимките на поредицата в 4 части започват през ноември, а излъчването още не е уточнено - или по VOD-услугата "CBS All Access", или по кабелната мрежа "Showtime".

Книгата на Коуми излезе миналата година, като заглавието й идва от предполагаемото желание на Тръмп той да му даде гаранция за лоялност. В нея се съдържат неизвестни досега ситуации в американското управление от последните 20 години - безпрецедентен поглед в коридорите на властта и изграждането на забележителни лидери.
Още като заместник-главен прокурор на САЩ, Коуми участва в обвиненията срещу мафията, срещу бизнес дамата Марта Стюарт, промяната в политиката на администрацията на Буш по отношение на изтезанията и електронното наблюдение, наблюдава разследването на и-мейл аферата с Хилари Клинтън, както и връзките между кандидат-президентската кампания на Тръмп и Русия.

Сценаристът Били Рей заяви: "Трудно е да си представя по-голямо актьорско предизвикателство от това, да изиграеш Доналд Тръмп. Трябва да се покаже присъствие и особен вид динамика. Трябва да имаш куража и волята да визуализираш психиката му отвътре навън. О, трябва и да си извънредно талантлив и гледаем. Немного актьори отговарят на тези изисквания - Брендън отговаря и съм във възторг от това!" 

Рей се е подготвял за проекта повече от година, търсейки максимална близост до действителните събития в документална драматизация. Той пътува до Вашингтон и други градове, за да се срещне лично с Коуми, семейството му и други ключови участници, в това число известни журналисти, агенти на ФБР, правителствени служители от двете политически партии и много други.