„Разделената Корея“ открива есенния сезон на bTV Репортерите

20 септември 2019 | 10:55 Дачев
Сезон 20 се открива с филм за над 70-годишното разделение на Корейския полуостров
 
След като посети Южна Корея като част от делегация на Съюза на българските журналисти, международният редактор на bTV Николай Колев разказва за разделението в резултат на една братоубийствена война - и за волята за помирение и обединение, която все още е жива. 
 
Неговият филм „Разделената Корея“ идва в контекста на историческата среща на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризираната зона, която дели Северна и Южна Корея. Символно натоварена среща и една малка крачка на Тръмп, която направи огромен скок в мирния процес на Корейския полуостров.
 
Войната между Северна и Южна Корея приключва с примирие през 1953 г., но не и с мирен договор. В последните години Сеул и Пхенян отвориха нова страница в отношенията си и възстановиха диалога за помирение. Но с годините, отчуждението между Севера и Юга се задълбочава и темата за обединението се отдалечава.
 
Кои са факторите, които пречат на обединението на Корейския полуостров? Възможно ли е единството на Кореите да роди нова световна икономическа сила - и кой се страхува от това? 
 
Отговорите - тази събота, 21 септември 2019, в bTV Репортерите, веднага след централните новини. 

* * * * * * *

В празничния 22 септември, зрителите ще станат свидетели на ексклузивни кадри от обучението по техника и тактика на оцеляване и евакуация в морска среда. То се практикува съвместно с военноморските сили и военноморското училище във Варна вече пет години, но за първи път в национален ефир ще бъдат показани детайли от него.
 
Изявеният репортер Габриела Наплатанова и операторът Евгени Генов се присъединиха към екипажите от ВВС и ВМС, преминаващи обучението, за да покажат най-въздействащите моменти от тренировката, свързани с психологическата устойчивост да не се пречупваш в критичен момент.
Така, за първи път в национален ефир репортерите  участват в една от най-екстремните подготовки в армията!
 
„Подготовката на един пилот е една пирамида и основата е неговата психологична устойчивост, по-нагоре е оборудването и най- високо стоят уменията за оцеляване”, разказват инструкторите по техники на оцеляване и евакуация. 
 
В неделната вечер зрителите на bTV ще бъдат „потопени“ в тренировките за спасителните операции при приводняване на екипаж или катапултиране на пилот. Ще видят и разказ от първо лице на спасителните екипи, взели участие в евакуацията по въздух при бедствията в Мизия, Бисер и Ардино. Те не чакат благодарности, а се стремят винаги да стигат навреме и да предадат на медицинските екипи бедстващия стабилизиран . 
 
Над 100 души са спасени от звеното по търсене и спасяване на ВВС от създаването му преди две десетилетия до днес. Кадри от спасителните акции са показвани неведнъж в национален ефир, но досега никога не е показвана детайлно подготовката на екипите за действия в агресивна среда и при спасяване на техните собствени колеги - с разказ за личното им изживяване при оцеляване в морето.



ИЗБРАНО