Питърсън и Саудърс за ”Гореща зона” по NG

14 септември 2019 | 10:30 Дачев
Интервю с Брайън Питърсън и Кела Саудърс, създатели, сценаристи и изпълнителни продуценти на трилър фантастиката "Гореща зона" (The Hot Zone", САЩ, 2019) по National Geographic - от 15 септември, неделя, 22:00 ч.
 
Минисериалът в 6 епизода ще се излъчи за три поредни недели през септември 2019 г. и е с участието на Джулиана Маргулис, носителка на „Златен глобус“ и „Еми“, както и на Ноа Емърик, Тофър Грейс, Лиъм Кънингам, Пол Джеймс, Джеймс Д`Арси, Робърт Шон Ленард и Грейс Гъмър.
 
Продукцията на Fox 21 Television Studios е осъществена от Линда Обст ("Lynda Obst Productions"), Ридли Скот и Дейвид Зукър ("Scott Free Productions"), Джеймс В. Харт, Кели Саудърс и Брайън Питърсън.
 
Литературна основа на поредицата е документалната книга "The Hot Zone: A Terrifying True Story" (1994 г.) на американския и южноафрикански журналист и писател Ричард Престън.
 
* * * * * * *
 
Разкажете ни за "Гореща зона"
- Брайън Питърсън (БП): Това е психологически трилър, основан на действителни събития, които са се случили през 1989 – имало е огнище на ебола на американска земя. 
До книгата на Ричард Престън повечето от нас дори не знаеха, че се е случило.
 
Кели Саудърс (КС): Това, което ме привлече в този сериал, са истинските събития, на които се основава. Взима доста обикновени хора и ги хвърля в много необичайна ситуация. И те стават герои не защото са били обучени да станат такива, а защото поставят интересите на света пред своите и никога не поглеждат назад. За мен това е толкова увлекателна и трогателна история и такива невероятни хора, чиито характери да бъдат изградени в шоуто... В моите представи няма по-героични хора от сем. Джакс.  
 
Опишете част от изследователския процес за поредицата
- КС: Много внимание беше отделено на изследванията и се опитвахме да направим нещата възможно най-реалистични и верни на фактите. Имаме културни съветници; имаме съветници за ебола; имаме съветници за "ниво 4" - има много хора, които са дали своя принос. И със сигурност имаме невероятен екип, който е обърнал внимание на всеки детайл. 
Когато влезете в лабораториите от ниво 4, не можете да познаете, че е снимачна площадка. Нямате представа. Оборудването, начинът, по който са създали пространството и материалите, костюмите… всеки отдел направи всичко възможно, за да може мястото да изхглежда възможно най-реалистично.
 
БП: Ричард Престън създава съвсем непосредствено и дълбоко усещане, че сте точно там в ситуациите с тези герои, което е просто фантастично. Искахме да пресъздадем това на екрана.
 
С какво допринесоха Майкъл Ъпендал и Ник Мърфи за сериала като режисьори?
- КС: Прекарахме доста време в търсене на режисьори и много се развълнувахме, когато попаднахме на Майк и Ник. И двамата са толкова страстни. Те са невероятно способни, много креативни. Никога не откъсват поглед от това, което може би е най-завладяващата история на екрана, което за нас е абсолютно сбъдната мечта.
Имат много уникален начин за изграждане на напрежение, за създаването му отвътре навън, като се започне с героите и създаването на невероятни визуализации, които да ви държат непрекъснато нащрек.
 
Какво допринася Джулиана Маргулис в ролята на Нанси Джакс?
- БП: Джулиана е от онези хора, които просто излъчват сила. Когато я видите на екрана или я срещнете лично, просто чувствате, че сте в добри ръце, нали разбирате. Независимо дали е лекар, адвокат, или ваш вирусолог, тя е точно човека, на когото се доверявате безрезервно. Тя има тази сила, но също така е фина и много женствена, затова тя е идеалният човек, който да играе Нанси Джакс.
 
Разкажете ни за актьорския състав.
- БП: Забележителното беше да гледаме как всеки от тях има свой собствен процес. При Джулиана всичко е на място, готово, тя знае какво прави, знае си репликите и ги заковава. Ноа Емърик внася спокойствие на площадката и навлиза леко в роля. Тофър Грейс е великолепен, защото идва с толкова много идеи, иска да създаде уникален герой, който да е възможно най-близо до истинския човек, но наистина е чудесен герой, когото успяхме да създадем за филма. Справи се фантастично.
 
Какво смятате, че ще привлече зрителите към сериала?
- КС: Вярвам, че публиката ще бъде завладяна от историята, тя до някаква степен подсказва какъв може да бъде най-лошият сценарий, защото това беше почти най-лошият сценарий. Четейки книгата, вие си казвате „О, Боже мой! Това ли е станало? Било е в окръг Колумбия, точно до столицата на САЩ?
Така че мисля, че хората ще харесат историята и героите от реалния живот, които представя невероятният ни актьорски състав. Не можете дори да повярвате на някои решения, които се вземат. Много хора се явиха доброволно да влязат в тази сграда, знаейки какво ги очаква – една грешна стъпка и може да не успеят. Това е група хора, чиято история си струва да бъде разказана.
 
Смятате ли, че сега знаете повече за ебола, отколкото може би някога сте искали? Или е било необходимо?
- КС: Задълбочаването в този казус беше завладяващо и със сигурност знам повече за вирусите и по-специално за ебола, отколкото преди, и със сигурност ми е много по-неприятно като знам какво може да се случи, ако трябва да съм честна. Когато започнете да се ровите и да научавате за тях си давате сметка, че са много прости и по-умни, отколкото си мислим. Начинът, по който завладяват клетките ви и се разпростират в цялото ви тяло. Смятате се за много по-голям от дребния вирус на ебола, но когато започнете да четете за това, виждате, че не сте му на нивото. Мисля, че най-ужасяващото за ебола и други вируси, са всички неща, които все още не знаем за тях. 
 
* * * * * * *
 
Още за "Гореща зона":
 
През 1989 година в научна база до Вашингтон за първи път е документирана поява на смъртоносната ебола на американска земя. Откритието и последващото овладяване на смъртоносния филовирус, чиито нива на смъртност достигат до 90% по това време, са заслуга на група смели учени и войници, водени от подполковник Нанси Джакс.
 
Минисериалът разказва мъчителната история на една глобална криза, която не се е състояла. 
 
Освен Джулиана Маргулис („Добрата съпруга“, „Спешно отделение“), в продукцията участват Ноа Емърик в ролята на съпруга на Нанси Джакс – подполковник Джери Джакс, който не се колебае да рискува живота си по време на операцията по овладяване на вируса ебола, Тофър Грейс ("BlacKkKlansman") в ролята на доктор Питър Джарлинг, вирусолог в USAMRIID (Института за медицински изследвания на заразни болести към американската армия), който има разногласия с Нанси Джакс относно най-добрия начин за ограничаване на вируса, Лиъм Кънингам („Игра на тронове“) в ролята на доктор Уейд Картър, важен съюзник на Нанси в надпреварата с разпространението на вируса, Джеймс Д`Арси („Вътрешна сигурност“) като Тревър Роудс, представител на Центъра за контрол на вирусите и бивш асистент - настоящ враг на Картър, както и Пол Джеймс като Бен Джелис, лабораторен техник в патологичната лаборатория във Вирджиния, който асистира на Нанси и доктор Джарлинг.
 
В поредицата участват още Робърт Уиздъм (като полковник Върнън Тъкър от USAMRIID, началник на Джакс), Робърт Шон Ленард (Уолтър Хъмбълт, връзката между „Хейзлтън“, корпорация за научни изследвания и лабораторията ѝ във Вирджиния) и Грейс Гъмър (Мелинда Роудс, един от първите хора, тръгнали по следите на вируса в дебрите на джунглата).
 
„Гореща зона“ започва с ужасяваща ретроспекция от 1980 г. Нищо неподозиращ лекар в Кения преглежда пациент със симптоми, на каквито не се е натъквал преди. Действието се прехвърля в 1989 г. Колония примати се разболява в изследователски център във Вирджиния, само на 30 км. от американската столица. Проби от тъканите им са изпратени на Нанси Джакс (Маргулис), подполковник в USAMRIID, основна база на американската армия за проучвания за защита и противодействие срещу биологични войни.
 
Инстинктите на Джакс, както и нейният опит ѝ подсказват, че това е нещо много по-сериозно от обикновен вирус при примати. Въпреки скептицизма на колегите си д-р Питър Джарлинг (Грейс) и полковник Върнън Тъкър (Уиздъм) и с подкрепата на съпруга си, подп. Джери Джакс (Емърик) - ветеран от американската армия и на ментора си д-р Уейд Картър (Кънингам), тя се амбицира да открие истината. 
 
Поредица от научни тестове, които Нанси упорито провежда, разкриват ужасяващата истина за ситуацията и принуждават армията да предприеме действия за предотвратяване на епидемия. Действието отново се връща в края на 70-те, за да разкрие как д-р Картър и Травис (Д‘Арси) първи проследяват, изучават и се опитват да ограничат ебола в Африка.
 
Но дали урокът, който са научили, ще им помогне да спрат болестта, която застрашава да унищожи човешката популация? Драматичен и напрегнат научен трилър със смела и решителна героиня в центъра на събитията, „Гореща зона“ борави с истинска наука и човешка драма, и разказва история, актуална и до днес. 
 
* * * * * * *
 
Епизодите:
 
ПРИСТИГАНЕТО ("Arrival", 15.09.2019 от 22 часа)
Подполковник Нанси Джакс е съпруга и майка на две деца и има една от най-опасните професии на света. Всеки ден тя облича няколко защитни слоя екипировка и влиза в лаборатория с ниво на сигурност 4 на USAMRIID, където работи с най-смъртоносните вируси на света. Един ден, през 1989 г., след като пристига на работа, тя тества проба и започва да подозира, че това е един от най-опасните вируси от категория, наречена филовируси. Още по-притеснително е мястото, откъдето е пробата – институт за проучване на маймуни на 30 километра от столицата на страната. Когато след проблем в лабораторията пробата е загубена, инстинктите на Джакс я изправят срещу болестта. 
 
КЛЕТКА "H" ("Cell H", 15.09. от 23 часа)
Подполковник Нанси Джакс трябва да поеме нещата в собствените си, компетентни ръце. Тя убеждава служител от изследователския център на „Хейзълтън“ да ѝ даде още проби от заразени маймуни. В лаборатория, тя и довереният ѝ партньор, доктор Питър Джарлинг, тестват новите проби и се оказват лице в лице с вируса. Джакс е решена да намери източника му. Тя включва и своя ментор, експертa по ебола, доктор Уейд Картър. 
 
ХАОС ("Charlie Foxtrot", 22.09. от 22 часа)
Когато представителите на различни агенции не стигат до единодушно решение как да се справят с откритието на Нанси Джакс, тя бързо осъзнава, че има няколко протокола за действие, при засичане на вирус на американска земя. Служител в лабораторията с маймуните се разболява и Джакс се опасява, че вирусът се е пренесъл върху хората. Тревър Роудс от Центъра за контрол на заболяванията, пристига с предложение за различен подход към ситуацията. Докато Джакс се бори с назряващите проблеми, зрителите разбират, че Картър и Роудс са били сред първите, открили ебола в Африка десетилетия по-рано.
 
ЗАМЕНИМИ ("Expendable", 22.09. от 23 часа)
Нанси Джакс повежда екип от USAMRIID, за да ги подготви за най-опасната мисия, която някога са предприемали. С пълен достъп до лабораторията, рискът от мисията притеснява семейството на Джакс. Нейният съпруг, Джери, търси начин да защити съпругата си. Междувременно Джакс смята, че менторът ѝ, доктор Уейд Картър, може да има друга цел. Неговата мания по разкриване на опасностите от ебола го кара да взема съмнителни решения. Екип от специалисти по животните към USAMRIID, воден от Джери, се отправя да изкорени вируса в базата, докато все повече служители се изследват за вероятна зараза. 
 
КАРАНТИНА ("Quarantine", 29.09. от 22 часа)
В лабораторията за изследване на примати се надига неподозирана заплаха. Нанси Джакс работи неуморно, за да разбере защо вирусът се проявява различно от очакваното в човешките жертви. Задачата за евтаназиране на маймуните се оказва опасна и това провокира нова заплаха. Дори най-силните в екипа са притиснати до стената. Семействата на служителите са събрани тихомълком, за да бъдат предпазени останалите хора от възможно заразяване. Джакс трябва да направи невъзможния избор между семейството и дълга към страната си.   
 
СКРИТ ("Hidden", 29.09. от 23 часа)
Нестабилната ситуация в изследователската база, изложена на зараза, заплашва да излезе извън контрол. Нанси Джакс продължава работа, докато всички около нея се отчайват и предават. Изтощението застрашава прецизността, която е необходима за елиминиране на заплахата. Усилията на екипа за ограничаване на паниката са застрашени, когато пресата се намесва и съседите осъзнават близката опасност. Джакс е принудена да се изправи срещу своя наставник, доктор Уейд Картър, когато ситуацията излиза извън пределите на изследователския център за маймуни и поставя хората в опасност. Джакс се сблъсква с последиците от опитите си да балансира между опасната си кариера и любящото си семейство. Дългогодишните конкуренти д-р Картър и Тревър Роудс достигат до задънена улица. Това може да определи колко още хора извън лабораторията са били изложени на вируса.


ИЗБРАНО