Джордж Р.Р. Мартин за бъдещето на ”Игра на тронове”

18 август 2019 | 08:56 Дачев
В интервю за неделния британски вестник "The Observer", което към този момент предстои да бъде публикувано, американският белетрист Джордж Р.Р. Мартин споделя, че бъдещите части на поредицата романи "Песен за огън и лед", по които е създаден тв сериалът "Игра на тронове", няма да бъдат повлияни от финала на екранизацията.

Информацията е на онлайн изданието на вестник The Guardian, чийто собственик "Guardian Media Group" притежава и Обзървър.

Финалът на телевизионната версия предизвика вълна от критика от страна на крайните фенове, считащи го за разочароващ. През май се появи дори петиция до HBO за презаснемане на последния сезон. Писателят обаче твърди, че фурорът около адаптацията не влияе на творческия му план за това, какво ще напише по-нататък.

По негово виждане, тв шоуто "не е много добро" за него и признава, че краят му е "освобождаващ". Предстои му да напише още два романа от фентъзи сагата и настоява, че техният край няма да отразява настроенията около телевизионния финал: "Не, няма!" - отговаря той на въпрос. - "Това не променя абсолютно нищо... Не може да задоволите всекиго, така че трябва да удовлетворите себе си".

Авторът публикува книгата "Игра на тронове" през 1996 г. като първа от планирани 7 романа в серия, наречена "Песен за огън и лед". През 2011 г. HBO я адаптира за излъчване, а комбинираният успех по света на сериала и на книгата носи на Джордж Р.Р. Мартин 65 милиона долара.

Нарастващата слава е направила писането му по-трудно, твърди той. "Това, което трябваше да ме засили, всъщност ме забави" - казва 70-годишният дипломиран журналист, живеещ в Санта Фе, включен в класацията "Time 100" на стоте най-влиятелни световни личности през 2011 г. "Всеки ден сядам да пиша и дори да съм имал добър ден се чувствам ужасно, защото си мисля - Боже, трябва да довърша книгата... написал съм само 4 страници, а трябваше да са 40".

"Нека феновете имат своите теории", допуска Мартин и споделя, че вече се е изчистил от интензивните емоции, които сериалът е предизвикал онлайн. "Измъкнах се от това. Някои от теориите са верни, някои са погрешни. Ще разберат, когато приключа". Мартин си спомня с удоволствие за контакта си с фенове на книгите му, но не е могъл да присъства на събитията около сериала "Игра на тронове" - "Не мога да отида на парти, на което една безкрайна процесия от хора искат селфита с мен. Вече не е забавно като някога. Това е станало работа".

Попитан за това, дали му липсват миналите времена, авторът е категоричен: "Да. Честно, липсват ми. Искам да кажа, че вече не мога да отида в книжарница, а това ми бе най-любимото нещо на света. Да вляза и да се ровя по лавици и купчини книги, да извадя някои, да почета малко, да си тръгна с много неща, за които не бях чувал преди да вляза. Ако днес отида в книжарница, до 10-ина минути са ме разпознали и около мен има тълпа. Така че, много придобивате, но също така и губите!".


ИЗБРАНО