Живите мъртви на Помпей (вторник, Viasat History)

12 август 2019 | 00:09 Дачев
86-те гипсови отливки на жертвите на изригването на Везувий в Помпей са археологическо доказателство, единствено по рода си в света. Те са били създадени през 1863 г. благодарение на революционна за времето си технология, въведена от археолога Карло Фиорели, но много от отливките са сериозно пострадали през годините. Професор Джанкарло Наполи оглавява екип, който има за цел да реставрира крехките отливки. 
 
Това е особено сложна задача, тъй като операцията включва възстановяване на органична материя (човешки кости), вградени в неорганична материя (гипс), но реставрирането предлага възможност на историците и антрополозите да научат повече за последните мигове на Помпей и неговите граждани. Благодарение на живо въображение и съвременна медицинска технология, жертвите на опустошителното изрригване в Помпей са върнати отново към живот.
 
52-минутният тв филм "Pompeii's Living Dead" (2017 г.), който ще покаже Viasat History, е продукция на италианските студиа Filmare Entertainment и GA&A Productions, режисира Марчело Адамо.
 


ИЗБРАНО