Анимация: Творчески портрет на Тодор Динов по БНТ1

25 юли 2019 | 12:41 Дачев
100 години от рождението на патриарха на българската анимация

В събота, 27 юли 2019 г. от 15 часа БНТ1 ще излъчи творчески портрет на художника Тодор Динов (1919 - 2004) – основоположника на Българската анимационна школа, създател на първата студия за анимационни филми у нас и основател на катедрата по анимация към ВИТИЗ (днес НАТФИЗ).
 
Автори на документалната лента са Елена Сотирова и Иван Атанасов, оператор е Светлозар Антонов.
 
През 1954 г. дипломната работа на Тодор Динов - филмът „Юнак Марко“ – поставя началото на професионалното рисувано кино у нас. Анимацията е създадена по мотиви от народния епос за Крали Марко и е призната от критиците за творба на световно равнище.  
Тодор Динов е автор, режисьор и сценарист на повече от 40 анимационни продукции и няколко игрални филма, карикатурист, илюстратор, живописец и плакатист. Негови ученици са аниматори и режисьори като Доньо Донев, Стоян Дуков, Иван Андонов, Иван Веселинов.
Самият Динов разказва, че започнал да рисува, когато гледал майка си да тъче килим с огромни червени и зелени ромбове и черно-бели орнаменти. Когато се вглеждал в шарките, фигурите започвали да трептят и това била първата „анимация“ в живота му.
 
Взема уроци по рисуване в Промишленото училище в Пловдив, а по-късно завършва театрална декорация в Художествената академия в София. През 1965 г.  се ражда неговият филм „Маргаритката“, който се превръща в емблема на българското анимационно изкуство. Анимационната история обира овациите на фестивалите в Лайпциг, Буенос Айрес, Анкара, Виена, Чикаго и Кан. През 1967 г. „Маргаритката“ е обявен за най-добрия български детски филм.
 
Краят на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век са белязани от филмови творби, които носят отпечатъка на модернизма: "Прометей", "Ревност", "Гръмоотоводът", "Приказка за боровото клонче". Тодор Динов работи и в игралното кино за филмите "Иконостасът", "Парижки дъжд", "Барутен буквар". Неговият филм "Ламята" (който БНТ1 ще покаже от 13:30 часа същия ден) е създаден през 1974 г. по сценарий на Николай Хайтов.
Оператор е Борис Янакиев, а музиката към филма е на Александър Бръзицов.  Зрителите ще имат възможност да видят незабравимите актьори  Никола Тодев, Георги Парцалев, Петър Слабаков, Васил Михайлов, Вълчо Камарашев, Домна Ганева, Евстати Стратев, Лъчезар Стоянов, Сотир Майноловски и др.
 
Тодор Динов е един от гостите в първото издание на легендарното предаване на БНТ „Всяка неделя“ на 7 януари 1979 г. Тогава на въпрос на Кеворк Кеворкян „Какво Ви донесе анимацията“, той отговаря:
"Тя не ми донесе - тя ми отнесе очите, но ми даде възможност да поставя рисунката в четвъртото измерение!


ИЗБРАНО