Галя Бъчварова за чумата по свинете

24 юли 2019 | 12:10 Дачев
В предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria: по телефона Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България
 
„Трябва всички да разберат, че това, което в момента се случва в свиневъдството, е катастрофа. Ние още от миналата година, когато беше първият случай, настояваме за бързи превантивни мерки. В момента се върви след заболяването - взимат се крути мерки, за които вече е късно!”, заяви тя.
„Унищожаването на животни към този момент в огнищата на зараза е мярка, но ние говорим за планово изколване на животните от личните дворове, което няма да е унищожаване. Собствениците трябва да си заколят животните. По този начин ще се намалят щетите в национален мащаб“.
 
По отношение на възможността да бъдат наложени санкции на неспазващите правилата, Бъчварова отговори, че е по-важно всички да бъдат убедени, че мерките трябва да бъдат изпълнявани. Тези мерки включват "изчистване" на 20-километрови зони около големите свинекомплекси от домашни прасета и от диви свине. Правилата важат за всички по веригата - от домашни стопани, собственици на големи ферми, ловци и др.
Ако не се вземат тези мерки, цяла България ще стане като област Русе, убедени са от Асоциацията на свиневъдите.
 
„Унищожаването на свинекомплексите и свиневъдството ще се отрази един път на бюджета и данъкоплатците и втори път на пазара, чрез по-високи цени на вносното свинско месо. Възстановяването на едно стопанство отнема поне година и половина до две години“, посочи Галя Бъчварова.
 
По думите й, съкращаването на работни места вече е факт в Русенско. 
 
Според нея, въпросът за компенсациите е поставян пред Министерство на земеделието и храните, но няма отговор от страна на държавата. Тя определи като много ниска спряганата неофициално сума от 2 млн. лева компенсация за 17 хиляди свине. Това са по около 250 лева на животно, което не включва други разходи - например обезщетения за освободени служители, почистване на свинекомплекси, без дори да се споменават пропуснатите ползи. 
 
Бъчварова посочи още, че потребителите на свинско месо не са застрашени от нищо. Единствената заплаха е за животните.


ИЗБРАНО