„Ловци на нацисти“ по Viasat History

8 юли 2019 | 12:24 Дачев
Това е една от най-великите истински детективски истории в света. Показвайки 8 завладяващи мисии, поредицата "Ловци на нацисти" ("Nazi Hunters", Великобритания, 2011) разкрива как избрана група от тайни агенти и отмъстители е преследвала някои от най-големите злодеи в историята и в крайна сметка ги е изправила пред правосъдието. 
 
Динамичен, проникновен и разказан от истински ловци на нацисти, всеки епизод представя интелигентна и дръзка мисия - от драматичното преследване на Клаус Барби в Боливия до смелата операция на Мосад по отвличането на Адолф Айхман в Буенос Айрес. 
 
Поредицата на Cineflix показва как нацистите в крайна сметка е трябвало да поемат отговорност за престъпленията си.
Всяка вечер от вторник, 9 юли 2019, в 22:00 ч. по Viasat History.
 
Списък на епизодите:
 
1 Angel of Death
2 Assassin of Rome 
3 The Hangman of Riga 
4 Architect of the Holocaust 
5 The Butcher of Lyon 
6 Gestapo Chief 
7 Paul Touvier 
8 Gustav Wagner/Franz Stangl.

* * * * * * *

Още по историческия канал този месец:
 
"Кацането на Луната и нацистите" ("The Moon Landing and the Nazis", 2018) - събота, 20 юли, 22:45 ч.
 
Фактът, че Нийл Армстронг е бил първият човек, стъпил на Луната на 19 юли 1969 г., е успех и за Вернер фон Браун и екипа от повече от 100 техници и инженери на НАСА от Германия. Върху постижението им обаче лежи тъмна сянка - много от тях имат нацистко минало и са участвали в изграждането на ракета V2. По време на производството ѝ са загинали повече от 20 000 работници, подложени на принудителен труд в нечовешките условия на нелегалните нацистки оръжейни заводи.
 
В секретна операция, осъществена с цел да сложат ръка на немската ракетна технология, американците прехвърлят учените в САЩ през 1945 г. Десетилетия по-късно, когато досиетата са разсекретени, се разкрива участието на немските служители на НАСА в престъпленията на Третия райх.
 
"Кацането на Луната: Най-голямата измама?" ("The Moon Landings: The World's Greatest Hoax?", 2019) - събота, 20 юли, в 23:50 ч. с повторение в неделя, 21 юли от 21:00 ч.
 
Когато Нийл Армстронг и Едуин Олдрин правят първите си стъпки по лунната повърхност през юли 1969 г., хората в света внезапно се разделят на две категории - такива, които вярват, че "Аполо 11" наистина е кацнал на Луната и такива, които не вярват. 
 
Разследваме и двете страни на този дебат - всъщност, резултатите от анкета показват, че 52% от британците все още вярват, че кацането е било сложна измама, предназначена да натрие носа на Русия в космическата надпревара.
 
Продължаваме да търсим окончателен отговор в документалната поредица, пресъздавайки кацането на Луната и експериментирайки с различни теории. Чрез интервюта с водещи експерти, теории на конспирацията, архивни материали и подробни възстановки на кацането, слагаме край на спора веднъж завинаги.


ИЗБРАНО