Станишев: Жаблянов и Кутев наказани за различно мнение

5 юли 2019 | 17:50 Дачев
Интервю на председателя на ПЕС - на 6 юли 2019 г. от 17:30 ч. по Bulgaria ON AIR
 
„Това, което виждам след заседанието на нашия конгрес е, че поуки от напреженията, които възникнаха в партията, не са извлечени, защото мотивите за освобождаване например на Валери Жаблянов не издържат на никаква критика“ каза председателят на ПЕС Сергей Станишев за предаването „Брюксел 1“.
 
„Най-смисленото нещо, което заседанието на конгреса направи - да разгледа и приеме политически анализ за причините на нашата изборна загуба, където имаше сериозни поуки, и това не е негово лично творчество (б.р. – на Жаблянов), а беше резултат от сериозна работа в продължение на може би две седмици на идейната комисия на БСП и това да се изтъква като мотив е неадекватно според мен. Повече прилича на наказание, заради различно мнение и това не е добър знак. Както е и по отношение на Антон Кутев – всички знаят в парламентарната група, че той е един от най-ефективните и идейни депутати особено по отношение на парламентарния контрол. Никакви сериозни мотиви не съм чул за неговата смяна, освен това, че е бил критичен към ръководството“ заяви Станишев пред водещата Милена Милотинова.
 
По отношение на позицията на Изпълнителното бюро на БСП, че се разграничава от изказването на Станишев (че Бойко Борисов е действал не като политик, а като държавник), лидерът на ПЕС коментира така:
 
„Аз винаги съм смятал, че преди да коментираш нещо, добре е да го прочетеш. И всъщност аз не вярвам, че се е събирало Изпълнителното бюро. Някой е написал това и го е обявил за позиция на Изпълнителното бюро. Нека всъщност бъдем наясно какво съм казал. Аз казах, че в дадения случай, подкрепяйки моята кандидатура (б.р. – за председател на ЕП) г-н Борисов като българин се е държал като държавник, а не като политик. В други случаи той е допускал други грешки както беше с Ирина Бокова. Моето изказване беше по конкретното му поведение в рамките на Европейския съвет. 
 
В същото мое участие аз казах: „Ние с г-н Борисов сме политически опоненти – били сме и оставаме! Честно казано има и хора, които много яростно подкрепят днес председателя на националния съвет, които са правили не една сделка с г-н Борисов зад гърба на партията и на мен като председател. Няма те да ми дават оценка, аз съм провел най-много политически битки, спорове с г-н Борисов и това го знае цяла България, но те винаги са били политически, а не личностни“.
 
В разговора с председателя на ПЕС Сергей Станишев се засягат и теми, като как се разпределиха важните постове в ЕС и защо Франс Тимерманс не получи подкрепа за председател на ЕК.


ИЗБРАНО