Йордан Божилов в ”Брюксел 1”

29 юни 2019 | 11:32 Дачев
 90% от мигрантите ползват услугите на престъпни групи, приходите им са 7 млрд. долара годишно - председателят на Софийския форум за сигурност с интервю за предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR на 29 юни 2019 г. от 17:30 часа.
 
Данните на Международната организация по миграция показват, че в глобален мащаб броят на мигрантите наброява над 70 млн. души. Европа и САЩ ще продължат да бъдат привлекателни дестинации за тези хора, каза Йордан Божилов. Пред водещата Милена Милотинова, Божилов коментира оборотите, натрупани по 30-те най-използвани от мигрантите маршрути в световен мащаб.
 
„Последните официални данни на ООН са за 2016 г. Тогава над 2.5 млн. мигранти са мигрирали по основните маршрути и са генерирали приходи на престъпните групи между 5.5 млрд. и 7 млрд. долара годишно“. Над 90% от мигрантите, които идват в Европа, ползват услугите на престъпни групи. Във все по-разрастващия се бизнес с трафик на хора, само през 2016 г. са се включили допълнително 7 000 души.
 
Божилов коментира и как се изменя профилът на мигрантите по Балканския маршрут: „Наред със сирийци и иракчани, има все повече хора от Афганистан, Пакистан и Иран. В Средиземно море продължават потоците на мигранти от Африка“. Свидетели сме на сериозни удари срещу каналджийството, но това е една изключително добре организирана престъпна дейност, която е свързана с други нелегални действия. Продължава ли да крие терористични заплахи мигрантският поток и има ли истинска битка с трафикантите?


ИЗБРАНО