Националното музикално училище на 115 години

28 юни 2019 | 13:56 Дачев
За настоящето и бъдещето на Националното музикално училище - Столина Добрева в "Анфас" по ТВ1
 
Националното музикално училище „Любомир Пипков“ чества тази година своя 115-и рожден ден. Първата музикално образователна институция у нас е учредена в началото като частно училище, но субсидирано от държавата и под прекия контрол на министерството на Просвещението. То бързо набира популярност и ученици, към преподавателския състав се включват много изявени музиканти, сред които Добри Христов  и Иван Цибулка.
 
През 1912 година с решение на Народното събрание е преобразувано в държавно, а водещите му преподаватели са удостоени с професорски звания. В дълголетната история на  Музикално училище в София са вплетени имената на много  негови бележити възпитаници, прославили българската музикална култура по цял свят, а наградите от национални и престижни международни конкурси, които младите таланти и настоящи ученици печелят, се увеличават постоянно.
 
За традициите и високото ниво на музикална подготовка, за успехите на преподавателите и учениците, за новите специалности и извънкласни възможности за музициране - в новия брой на „Анфас“ на 29 юни Олга Бузина ще разговаря с директора на Националното музикално училище „Л. Пипков“ – също негова възпитаничка и дългогодишен преподавател по класическа китара г-жа Столина Добрева.
 
Събота, 29 юни от 20:30 ч. Повторения - неделя, понеделник и сряда.


ИЗБРАНО