Български технологични компании в Македония

26 юни 2019 | 14:55 Дачев
Дамян Манчевски, министър на информационните технологии и администрацията на РСМ (Република Северна Македония), с ексклузивно интервю за Bloomberg TV Bulgaria
 
Навлизането на български технологични компании на пазара в Северна Македония се приема изключително позитивно – търси се българската експертиза в сектора, както и по отношение на законодателството. Това каза министърът в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.
 
В интервюто Манчевски посочи, че през последните 2 години правителството в Скопие е ускорило инвестициите в иновации, стартъпи и акселераторски програми, като е въвело и облекчения за чуждестранни инвеститори.
„Целта е да се подаде ръка на младите хора и те да останат в региона, вместо да се насочат към Западна Европа. Опитваме се да накараме младите да развият предприемачески дух и да бъдат иновативни без почти никакъв риск”, добави Манчевски.
 
Той поясни, че Северна Македония работи в добро сътрудничество с всички съседни страни, както и със САЩ и Израел. Европейският съюз също помага за развитието на научните технологии в страната, коментира Манчевски. Електронният регистър на населението е направен с европейски средства, в момента с такива се развива и новият национален портал за електронни услуги.
 
Според Манчевски, Западните Балкани имат потенциал да се превърнат в своеобразен технологичен хъб в Европа, а дори и в новата Скандинавия.
„Регионът преди беше познат с много негативизми. Вече все повече започваме да даваме позитивни примери. След отстраняването на политическите проблеми, възможностите са огромни!“, заяви Манчевски. 
 
Министърът коментира и поетапното поевтиняване на роуминга за страните от Западните Балкани от 1 юли, като се очаква процесът да завърши през 2021 г.
 
Видеоматериал с целия разговор можете да гледате тук (19 мин.).


ИЗБРАНО