Изкуствен интелект и пътешествия до Луната по Da Vinci

25 юни 2019 | 12:53 Дачев
Програмни акценти на Da Vinci през юли 2019 г.
 
"Радостта от изкуствения интелект" - 14 юли, неделя, 23:00 ч.
Технологиите бележат стремглаво развитие. Днес хората са създали машини, които са способни да мислят като човека. Трябва ли да се тревожим от това? Може ли един компютър да заеме работното ви място? Дали изкуственият интелект е най-доброто или най-лошото, което може да се случи на цивилизацията?
 
Професор Джим ал-Халили се завръща в този провокиращ мисълта документален филм, за да постави всички тези и още други въпроси. Заемайки оптимистична гледна точка, той разглежда най-новите разработки и открива, че разговорът с робот за любимия ви футболен отбор може да бъде интересно преживяване! Изкуственият интелект – приятел или враг? 
 
"Човекът от бъдещето: Изкуствен интелект" - част I: 28 юли, неделя, 23:00 ч.
Дали роботите са наши най-добри приятели или нещо, от което трябва много да се страхуваме? Трябва ли да се боим, че роботите могат да заемат работните ни места? Ще променят ли роботите представата ни за “човешкото”? И ще могат ли те наистина да се научат да мислят самостоятелно с помощта на изкуствения интелект? 
 
Филмът разглежда състоянието на модерните роботи, които променят съвременния свят, задавайки всички тези и други въпроси.
 
Специални програми:
 
"До Луната и отвъд нея…" - 20 и 21 юли, 19:30 ч.
Можете ли да си предоставите какво вълнение е да сте първият човек, ходил и плавал на Луната?! На 20 юли 1969 година американският астронавт Нийл Армстронг напуска кораба „Аполо 11“, за да остави първите човешки стъпки на лунната повърхност. След деветнайсет минути колегата му Бъз Олдрин се присъединява към него. 
Da Vinci чества 50-годишнината от това феноменално постижение.
 
Запознайте се с историята на човешкото пътешествие сред звездите с „Гениите: САЩ срещу СССР“. Отлетете до Луната с Макс, Пейджи и „Ловци на история“ и се присъединете към Микаела в „Когато порасна“ по време на посещението й при специалисти по космически технологии, които изобретяват неща за ползване в Космоса. Или запалете двигателите със Стив Спанглър в „Изследователи: Направи си сам наука“ –докато той прави огромен брой ракети. Бам!
 
В Космоса нищо не е като на Земята, поради липсата на гравитация. Но, как астронавтите успяват да прекарат цели месеци в космоса? Как се хранят, докато са в положение надолу с главата? Отговорите на всичко това – в „Знаеш ли как? - Космосът: нова ваканционна дестинация?“
 
След разходката на последния астронавт върху повърхността на Луната през 1972 година, там цари тишина. Но скоро това може да се промени! Бъдете с астрофизика Алън Дъфи в „Катализатор - Обратно на Луната“, за да разберете защо.
 
Da Vinci в събота и неделя вечер, 20 и 21 юли, ще покаже всички тези страхотни предавания и много други. Програмата в тези дни е следната:

Събота, 20 юли 2019
19:30 Фактология - Астронавти
20:00 Ловци на история - Ракети със сгъстен въздух
20:30 Знаеш ли как? - Космосът: нова ваканционна дестинация?
21:00 Гениите - САЩ срещу СССР
22:00 Катализатор - Обратно на Луната
23:00 Снимки от Луната
00:00 Кадри от "Хъбъл" - Окото на наблюдателя. Процъфтяваща вселена.
00:30 Кадри от "Хъбъл" - Нарисувани от светлината. Шедьоври.
01:00 Кадри от "Хъбъл" - Велек проект. Разтегнати кадри.
 
Неделя, 21 юли 2019
19:30 Тайната лаборатория на Томас Едисон - Ракета до луната
19:45 Когато порасна - Космически инженер
20:00 Изследователи: Направи си сам наука - Ракети
20:30 Абсолютно гениално с Дик и Дом - Фон Браун и куклите в космоса
21:00 Животът на Вселената
22:00 Велики мечтатели - Чудният свят на Циолковски
23:00 Тайните на вселената
00:00 Кадри от "Хъбъл" - Цвят и виолетов край
00:30 Кадри от "Хъбъл" - Космическа перспектива. Гравирани във времето
01:00 Кадри от "Хъбъл" - Убежни точки. Натюрморт?
 


ИЗБРАНО