bTV Репортерите отварят „Дневниците на Чернобил“

21 юни 2019 | 11:38 Дачев
Неделя, 23 юни 2019: Леда Цветкова разказва историите на хора, преживели аварията през 1986
 
bTV Репортерите ще се върнат назад във времето, към 26 април 1986 г. - една от най-черните дати в историята, за да направят зрителите свидетели на една от най-големите световни трагедии, аварията в Чернобил. 
Филмът на репортерката Леда Цветкова и операторите Павел Баев, Александр Осиченко и Евгени Генов „Дневниците на Чернобил” разказва историите на хора, преживели аварията. Сред тях е Алексей Бреус - един от оцелелите оператори на ядрената електроцентрала, който е член на екипа й от 1982 г. и е свидетел на последствията, които инцидентът предизвиква.
 
На 1 юни британската сценаристка Карла Мери Суит написа в Туитър, че е разочарована от едноименния сериал, защото в него не участват чернокожи актьори... Последва вълна от критики и иронични забележки към авторката с поучения как трябва да чете повече, защото става дума за СССР. 
Оказва се обаче, че такъв има! Игор Хиряк от Череповец, Волгоградска област, е едва на 19 години, когато  участва в ликвидирането на последствията от чернобилската катастрофа.
 
Как точно е станала аварията – във филма разказва специалистът по ядрени реактори и енергиен експерт проф. Георги Касчиев.
 
Станаха ли Зоната и град Припят желана дестинация за повече туристи, след като излезе нашумелият сериал на английската Sky TV и американската HBO “Chernobyl”? И какво изпитват хората, които се разхождат по улиците на града-призрак? Отговорите на тези и още много въпроси зрителите ще научат веднага след централната емисия на bTV Новините на 23 юни във филма „Дневниците на Чернобил“.


ИЗБРАНО