Историята на Асен Ковачев в „Завърналите се“

21 юни 2019 | 10:36 Дачев
Кратката рубрика „Завърналите се с Петя Кертикова“ се излъчва в сутрешния блок „България сутрин“ на Bulgaria ON AIR
 
Тази седмица е представен един човек, който се прибира в България след близо две десетилетия в Съединените щати. Избягал навремето заради инфлацията и невъзможността да се издържа, днес той е успял – както в професионален, така и в личен план.
Асен Ковачев избира България, след като работи в Google и в една от най-големите компании за продукция на видеоигри, където е технически директор. У дома го връща изборът да бъде с човека на живота си и желанието да работи по следващата си цел - осъществяване на идеята за децентрализация.
 
"В България все още разчитаме на подписи и печати в държавните институции. Тези процеси могат да се оптимизират, например един цифров подпис е невъзможно да се подправи. Това, което разработваме, можем да си го представим като една операционна система, която се притежава от всички хора. Не институциите да разполагат с личните ни данни, а ние да им ги даваме само тогава, когато има нужда" - споделя Ковачев. 
 
Той решава да напусне дома си във време, в което парите в България стават безполезни. Преди малко повече от 20 години, в годините на голямата инфлация, цялата му заплата е стигала само за парче кашкавал. Тогава Асен следва информатика, но така и не завършва Софийския университет... Заминава за Съединените щати, за да прави видеоигри. 
 
След близо две десетилетия обаче избира любовта - и жената на живота му го връща в България.


ИЗБРАНО